Nagyvilág

Iráni fegyvereket foglaltak le Afganisztánban

Táliboknak szánt iráni gyártmányú fegyvereket foglalt le a múlt hónapban az Afganisztánban szolgáló nemzetközi koalíciós erők egy amerikai alakulata az ázsiai ország délkeleti részén fekvő Kandahár térségében.

Peter Pace amerikai tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke hangsúlyozta ugyanakkor újságírókkal folytatott beszélgetésében: semmi sem utal arra, hogy az iráni kormánynak része lenne az iráni fegyverek Afganisztánba kerülésében. Egyelőre nem világos, kik juttatták át ezeket az aknavetőket és robbanóanyagokat Iránból Afganisztánba – mondta, hozzátéve: az sem bizonyos, hogy közvetlenül Iránból érkeztek Afganisztánba, lehetséges, hogy harmadik országon keresztül.

Nem utalt a lefoglalt fegyverek mennyiségére, és arra sem tért ki, honnan tudható, hogy az ázsiai ország korábbi urai, a kabuli kormány és a nemzetközi koalíció ellen harcoló tálibok voltak a fegyverszállítmány címzettjei

Ez az első eset, hogy magas rangú amerikai illetékes felveti Irán lehetséges afganisztáni beavatkozásának kérdését. Washington és Teherán között amúgy is kiélezett már a viszony Irán nukleáris ambíciói miatt, illetve amiatt, hogy – George Bush amerikai elnök kormányának vádjai szerint – az iráni fegyveres erők köreiből fegyverrel és más harci technikákkal látják el az iraki felkelőket, akik a bagdadi kormány és az arab országban állomásozó nemzetközi erők harcolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik