Nagyvilág

Irak: félszáz amerikai áldozat április eleje óta

Az amerikai hadsereg kedden újabb öt katonájának haláláról adott ki közleményt, ezzel emelkedett félszázra az áprilisban elesett amerikaiak bejelentett száma, miközben az Egyesült Államok folytatja a csapaterősítéseket, hogy megfékezze az erőszakot az arab országban.

Összesen tizennégy ember vesztette életét kedden iraki erőszakcselekményekben Moszul, Kirkuk és Baakúba térségében, illetve a fővárosban, Bagdadban. Fegyveres rajtaütés, autóba rejtett pokolgép robbanása, aknagránátok becsapódása, illetve utcai tűzharc okozta a szóban forgó haláleseteket.

Szunnita nyomásra kénytelen volt megválni védelmi miniszterétől Núri al-Máliki síita iraki kormányfő. Egyelőre maga veszi át a tárcát a leváltott Abdel-Kádir Dzsászim Ubajditól. A legnagyobb iraki szunnita parlamenti frakció kormánytagjainak visszahívásával fenyegetőzött arra az esetre, ha Máliki nem meneszti a védelmi minisztert. Ubajdi az amerikai erők oldalán részt vett a nyugat-iraki Fallúdzsában a szunnita felkelők ellen indított korábbi hadműveletekben, ezért a szunnita közösség nagy bizalmatlansággal tekintett tevékenységére.

Az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő Iraki Iszlám Állam szervezet vezetője, Abu Omar al-Bagdadi nevében hangfelvétel jelent meg kedden az interneten. Az al-Bagdadinak tulajdonított felvételen azt fejtegeti a beszélő, hogy “katonai szempontból igazat kell adni annak az ellenségnek, aki szerint ha Afganisztán a terror iskolája volt, akkor Irak a terrorizmus egyeteme”.


Olyan bejelentés is elhangzott e felvételen, amely szerint az Iraki Iszlám Állam megkezdte saját fejlesztésű rakétáinak gyártását. Az üzenet visszafogott hangvétele azt sugallja, hogy a lázadócsoportok közti – szokatlan módon nyilvános – torzsalkodás aggasztja a felkelők magas rangú vezetőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik