Nagyvilág

Elárasztják a bevándorlók Dubait

Miközben Dubaiban a világon az egyik legnagyobb a foglalkoztatottság, a helyiek közel ötödének nincs munkája. Ennek legfőbb oka a külföldi munkavállalók tömege, az Egyesült Arab Emirátusokban ugyanis a lakosság közel nyolcvan százaléka bevándorló. Az is ebből fakad, hogy a világon szinte egyedülálló módon arrafelé két férfire jut egy nő, már ami a számokat illeti.

Olajpénz

Az Egyesült Arab Emirátusok, más néven az Arab Emírségek a közel-keleti térség kis területű, ám igen meghatározó gazdaságú állama, amely az Arab-félszigeten, a Perzsa-öböl délkeleti partvidékén található. Hét ország, amely 30 éve egyesült, kiemelkedő katonai és gazdasági kapcsolatban működik. Az emirátusok területe túlnyomórészt síkság, éghajlata az év egészében forró és száraz, trópusi-sivatagi. Dubai a legkellemesebb éghajlatú területek közé tartozik. A hatalmas olajkészlet segítette az országot ahhoz, hogy a homokdűnék között itt legyen a legmagasabb az egy főre jutó jövedelem a világon.

Az Egyesült Arab Emirátusok lakosságának száma először az 1973–74-es olajárrobbanás után ugrott meg több mint nyolcvan százalékkal a vendégmunkások hatására. Az 1985-ben tartott népszámlálás szerint már 1,6 millióan éltek itt, a ’90-es évek elejétől azonban a lakosság száma évente újabb öt százalékkal emelkedett, 2000-re pedig elérte a 3,1 milliót.

A legfrissebb adatok szerint ma több mint négymillióan élnek a hazánknál valamivel kisebb területű országban. Becslések szerint ebből csupán minden ötödik lakos az emirátusok állampolgára.

Kiszorítósdi?

A külföldi munkavállalók özöne rányomja bélyegét a foglalkoztatás struktúrájára, de a társadalom szinte minden más szegmensére is a párkapcsolatoktól egészen a közlekedésig. A hatalmas bevándorlásnak köszönhetően például Dubaiban a legmagasabb a foglalkoztatottak aránya az egész világon, az itt élő felnőttek több mint 98 százalékának van állandó munkahelye.

A helyiek szempontjából azonban jóval kevésbé rózsás a helyzet: az olcsó külföldi munkaerő miatt körükben húszszázalékos a munkanélküliség. Becslések szerint a magánszektorban csupán a helyi lakosság 2 százaléka dolgozik, az állami és kormányzati szektorban pedig kevesebb mint 80 százalékukat foglalkoztatják. Hiába írják ugyanis elő, hogy a nem állami intézményekben a foglalkoztatottak öt százalékának helyi állampolgárnak kell lennie, ez a követelmény ritkán teljesül.

A kormány nem adja fel törekvéseit, a 2005-ben elindított emirizációs folyamat célja is az, hogy a fontosabb szektorokban az őshonos dolgozók kerüljenek alkalmazásba a külföldiek helyett. Az Emirátusi Nemzeti Foglalkoztatási Program keretében pedig 4000 emirátusi számára teremtenek új munkahelyet idén.

Foglalkozás szerint

Szinte lehetetlen érdemben befolyásolni az Egyesült Arab Emirátusok népességének növekedését, mivel azt elsősorban a gazdaság dinamizálja – mondta el a FigyelőNet kérdésére Dvorzsánszki Zsigmond, Abu-Dhabiban állomásozó magyar nagykövet. A diplomata rámutatott arra, hogy a hatalmas fejlesztések évente több százezer vendégmunkást vonzanak az országba, főként a fővárosba, és a közel-keleti térség egyik legdrágább városának tartott Dubai területére.


Elárasztják a bevándorlók Dubait 1

Tumultus a dubai reptéren (MTI)



A legtöbb munkavállaló Indiából és Pakisztánból érkezik, a vendégmunkások pedig származási helyüktől függően kasztrendszerszerű munkavállalói közösségekben élnek: az útépítők főként dél-indiaiak, a taxisok, a sofőrök, pakisztániak, a recepciósok, a személyzeti vezetők, az alsó szintű vezetők filippínók. A nagy szállodák, vállalkozások középvezetői szintén indiaiak, a felső vezetést pedig legtöbbször európaiakra és sokszor – a térségben szokatlan módon – amerikaiakra bízzák.

Csak óvatosan!

A vendégmunkások zöme egyedül érkezik: vagy szinglik, vagy házasok, de családjukat otthon hagyják – ez a magyarázata annak, hogy a The World in Figures Economist legfrissebb adatai alapján az Egyesült Arab Emirátusban a 100 nőre jutó férfiak száma 214. Dubaiban például, a közel-keleti térség második legdrágább városában a lakosság száma megközelíti a másfél milliót, amelynek 78 százaléka férfi. A bevándorló munkások napi tizenkét órát robotolnak, kisbusszal viszik és hozzák őket. Aki házas, az a fizetése nagy részét hazaküldi, ebből akár egy ötfős családot is eltarthat minimum két évig, eddig engedélyezik ugyanis a munkavállalást.

Az ismerkedést, illetve ezen keresztül a bevándorlók asszimilációját az állam sem erőlteti, legalábbis ez olvasható ki az érvényes szabályozásból. Míg ugyanis a helyiek egymás közötti házasságát nagy összeggel támogatja a kormány, addig ahhoz, hogy egy külföldi emírségi állampolgárságot kapjon, helyi választottján túl az is szükséges, hogy 35 évig éljen az országban. Akit pedig feleség vár odahaza szülőhazájában, annak még kevésbé éri meg kihasználni a szabadságot, a házasokat ugyanis regisztrálják és egy feljelentett félrelépés akár agyonkövezéssel is járhat – mutatott rá a helyzet komolyságára a magyar diplomata.

A hatalmas méretű bevándorlás egy másik következménye a járművek számának rohamos növekedése. A fontosabb főútvonalakon már szinte állandóak a dugók, és jelentősen megnőtt a balesetek száma: 2006-ban 875 halálos kimenetelű baleset történt a közutakon, ami közel hatszázalékos növekedés a 2005-ös 830-hoz képest. Mindezek ellenére a kormány nem készül mérsékelni a külföldi munkavállalók hullámát. Sőt! Shaikha Lubna gazdasági miniszter a Reuters hírügynökségnek nemrég azt nyilatkozta: a kormány elég okos ahhoz, hogy továbbra is fenntartsa az ország vonzerejét és kreativitását, ezért folytatni fogják a gazdaság erősítését, ez pedig újabb vendégmunkásokat igényel. Az előrejelzések szerint 2010-re öt, 2020-ra több mint hat, 2030-ra pedig 7,2 millióan lesznek az Egyesült Arab Emirátusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik