Nagyvilág

Tizennyolcezer fogoly Irakban

Tizennyolcezer embert tartanak fogva az amerikai katonák Irakban - írta a The Washington Post című amerikai napilap, amelynek jelentéséből kiderül az is, hogy az őrizetesek jogi státusa pontosan nem tisztázott.

A lap vasárnapi beszámolója szerint csupán az elmúlt egy hónapban – a Bagdad és környéke biztonságának fokozására indított nagyszabású hadművelet kezdete óta – ezer embert fogtak el az amerikai katonák, elsősorban terrorista szervezethez való tartozás gyanúja miatt.


Az őrizeteseket két táborban, a dél-iraki Bucca támaszponton és a Bagdad melletti Cropper táborban őrzik. Többségüket, mintegy 14 ezer embert az előbbi létesítményben tartják fogva. A foglyokat általában csaknem egy évre fosztják meg szabadságuktól.


A korábbi gyakorlattal ellentétben az amerikai védelmi minisztérium a szóban forgó őrizeteseket nem tekinti őket hadifogolynak (azaz nem terjed ki rájuk az 1949-es genfi konvenciók hatálya) – közölte a lappal Phillip I. Valenti, az Irakba vezényelt amerikai katonai rendészek szóvivője.


A 18 ezer őrizetes közül mindössze 250 nem iraki állampolgár. Ez utóbbiak között van az az öt iráni is, akiket januárban az erbíli iráni konzulátus elleni rajtaütés során vettek őrizetbe az amerikai katonák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik