Nagyvilág

A radikális iszlám ellen tüntettek Karacsiban

Mintegy százezren gyűltek össze vasárnap Karacsiban, Pakisztán legnagyobb városában, az ellen tiltakozva, hogy a fővárosban, Iszlámábádban egy radikális iszlám mecset és szeminárium, pontosabban annak főpapja tálib stílusú "bűnellenes kampányt" jelentett be a múlt héten.

A nagy déli kikötővárosban tartott tömegtüntetést a mérsékelt államfőt, Pervez Musarrafot erőteljesen támogató Muttahid Kaumi Mozgalom (MKM) szervezte. Vezetője, Altaf Huszain Londonból telefonon szólt a gyűlés részvevőihez, szavait hangszórók sugározták. A tüntetők jelszavaikban nemet mondtak a szélsőségekre.


“Iszlámábád népe bizonytalanságban és fenyegetettségben él e vallási terroristák tevékenysége miatt – mondta Huszain. – Az iszlám a béke vallása, nincs benne helye az erőszaknak és a terrorizmusnak, nincs szüksége kalasnyikovokra és botokra.” A mozgalom vezetője önkéntes száműzetésben él Londonban, noha az MKM része a kormányzó koalíciónak.


Az iszlámábádi Lál Maszdzsid (Vörös Mecset) főpapja, Abdul Aziz molla április 6-án bejelentette iszlám bíróság létrehozását és az iszlám törvénykezés (saría) kezdetét a mecsetben. Felszólította a kormányzatot, hogy egy hónapon belül zárasson be minden helyet, ahol alkoholt, videót, hanglemezt árulnak, pénzben játszanak, és a bordélyokat is. “Ha nem teszik, akkor a diákok végzik el a feladatot” – fenyegetőzött.


A molla nyíltan és élesen bírálja az Egyesült Államok vezette terrorellenes háborúhoz nyújtott pakisztáni támogatást. Mintegy ezer fiú és férfi tanítványa gyakran halad a kormány- és Amerika-ellenes felvonulások élén a viszonylag liberális pakisztáni fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik