Nagyvilág

NZZ: bizonytalan a magyar reformfolyamat

A magyar gazdaság helyzetéről, az inflációról és a reformfolyamat zökkenőiről közölt elemzést szombati számában a Neue Zürcher Zeitung.

A tekintélyes zürichi lap beszámolt arról, hogy idén márciusban Magyarországon az infláció 9 százalékkal tetőzött, elemzők 2007 végére már csak 4,5-5 százalékos inflációs rátára számítanak. Az átmeneti árdrágulási hullám okaként a lap az adó- és tarifaemeléseket nevezi meg, amelyek a 2006 közepén elkészült stabilizációs kormánycsomag magvát képezik.

A belföldi kereslet visszaesését a lap szerint különösen az exportban csupán csekély szerepet játszó kisebb és közepes vállalatok sínylik meg, amelyek értékesítési és bevételi helyzete az utóbbi időben érezhetően rosszabbodott. Ez természetesen a megnövekedett adóterhek következménye is. Alapvető szerkezeti reformok kellenének e vállalkozások terheinek csökkentéséhez – írta a NZZ.

“Molnár Lajos liberális egészségügyi miniszter meglepő lemondása mindenesetre rámutatott arra, milyen bizonytalan alapokon áll a magyarországi reformfolyamat” – folytatódik a cikk. A szocialista Gyurcsány miniszterelnök a lap szerint nem akarta, hogy az egészségügyi reform második, döntő szakaszára menetrendet állapítsanak meg. Egy Molnár által benyújtott ultimátumot használt fel arra, hogy megszabaduljon “a senki által – beleértve a gyógyszergyártókat – sem kedvelt, de kompetens minisztertől”. Közben már látszik, hogy a lépés tovább erősítheti a kisebbik koalíciós partner, a szabad demokraták “reformbuzgalmát”, akik nem akarják engedni, hogy Gyurcsány egy lassúbb reformpolitikát valósítson meg.

Mint a lap írta, a liberálisok a miniszter lemondása előtt röviddel a reformok iránt elkötelezett Kóka János gazdasági minisztert választották elnökükké, aki mindössze egy éve tagja a pártnak. Kóka kiáll a verseny bevezetése mellett az egészségbiztosítási rendszerben, amitől a szocialisták berzenkednek, és újra akarja gondolni a koalíciós szerződés egész gazdaságpolitikai fejezetét – írta a Neue Zürcher Zeitung.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik