Nagyvilág

Kaszparovot is őrizetbe vették a Putyin-ellenes tüntetésen

Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnokot, orosz ellenzéki vezetőt is őrizetbe vették és bíróság elé állították szombaton a Vlagyimir Putyin elnök elleni, a hatóságok által betiltott moszkvai tüntetésen. A rendőrség többszáz embert állított elő.

A Polgári Egységfront ellenzéki szervezetet vezető Kaszparovot legalább 170 másik tüntetővel együtt vették őrizetbe, elfogása után csaknem kétszázan gyűltek össze azon moszkvai rendőrőrs előtt, ahol a volt sakkvilágbajnokot fogva tartották, követelve “a politikai foglyok szabadon bocsátását”. A rendőrök körülbelül egy óra múltán rátámadtak a tüntetőkre, néhányukat gumibotokkal ütlegelték és rugdosták, feloszlásra kényszerítve a tömeget.


Kaszparovot később átszállították egy moszkvai bíróságra. Meghallgatása szünetében a sajtó képviselőinek elmondta, hogy kormányellenes jelszavak kiabálásával vádolják. “Ez a rezsim levetette álarcát és megmutatta valódi arcát” – jelentette ki Kaszparov, és hozzáfűzte: “A mai nap a Putyin-rezsim elkorcsosodásának fontos bizonyítéka”. A történtek ellenére az ellenzék nagy győzelmének nevezte, hogy az emberek keresztülvitték (tervüket) és megtartották tiltakozó menetüket.


Jevgenyij Gildejev rendőrségi szóvivő úgy nyilatkozott, hogy Kaszparovot provokációkra való felbujtás gyanújával vették őrizetbe.


Szombat reggel támadott a rendőrség


A számos szervezetet tömörítő Másik Oroszország ellenzéki egységfront tüntetést szervezett szombatra Moszkvába és Szentpétervárra az “Egyet nem értők menete” elnevezéssel – akárcsak előzőleg Szentpéterváron és másutt -, tiltakozva azon intézkedések ellen, amelyekkel a szervezet szerint Putyin korlátozza a demokratikus szabadságjogokat. A hatóságok azonban betiltották a rendezvényeket.

Litvinovics, a Polgári Egységfront szóvivője szerint Kaszparovot másokkal együtt még akkor vették őrizetbe, amikor a tüntetés Puskin téri helyszínére tartottak. A rendőrök vele együtt több tucatnyi embert szállítottak el, köztük a Reuters brit hírügynökség egyik fotóriporterét és két operatőrét.


Összetűztek a rendőrökkel


Az Eho Moszkvi rádió szerint volt néhány összetűzés a rendőrök és a tüntetők között. A hatóságok kemények léptek fel, gumibottal ütötték a felállított vaskerítéseken átjutó tüntetőket, s szó szerint visszadobták őket a kordonok felett, sokakat a földön vonszoltak el. s tuszkoltak rendőrségi autóbuszba. A demonstráció mindazonáltal a legfőbb moszkvai helyszínén, a Puskin téren kora délutánra véget ért. Addig hírügynökségi becslés szerint mintegy 200 embert vettek őrizetbe. A rendőrség 170 ember előállításáról számolt be.


Viktor Birjukov, a moszkvai rendőrség szóvivője megerősítette, hogy 30 embert őrizetbe vettek. Az orosz hírügynökség pedig név nélkül nyilatkozó rendőrségi forrásra hivatkozva azt erősítette meg, hogy az előállítottak között van Kaszparov is. A moszkvai hatóságok hatalmas erőkkel – több mint hatezer rendőrrel – készültek fel a tüntetésre, s a megmozdulás helyszínének közelében rohamrendőrök és páncélozott járművek sorakoztak föl.


Betiltott rendezvények

A rendőrség március 3-án Szentpéterváron szétvert egy Putyin-ellenes tüntetést. Az ellenzékiek több száz tagja akkor összetűzött a rendfenntartókkal, s “Putyin nélküli Oroszországot” kiáltásokkal áttörte a rendőrkordont a Néva-parti város főútján. Kaszparov – aki részt vett azon a tüntetésen – akkor azt mondta újságíróknak, hogy a rendőrök 200-300 tüntetőt vittek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik