Nagyvilág

Több pokolgép robbant Algírban

Harminc ember halálát és 82 sérülését okozta szerdán két robbantásos merénylet az algériai fővárosban - közölték helyi kórházi illetékesek.

Az algíri kormányzati palota közelében történt robbanás 22 halálos áldozatot követelt és 32 személy sérülését idézte elő. Egy külvárosi rendőrőrs ellen elkövetett támadás nyolc emberi életet oltott ki, a sérültek száma ott ötvenre rúg. A két robbantás csaknem egyidejűleg történt.

Az első esetben autós öngyilkos merénylő hajtotta végre a támadást, Abdel-Azíz Belhadem miniszterelnök hivatalának kapujában röpítve levegőbe önmagát és autóját. A miniszterelnök nem sérült meg, s a történtek után adott első nyilatkozatában “bűnös, gyáva cselekedetnek” nevezte a merényletet. A halálos áldozatok egy része a kormányfői hivatalt őrző rendőrök közül került ki. A detonáció nagy lyukat vágott a hatemeletes épület kapujába, és számos ablakot betört. Évek óta nem történt ilyen súlyos merénylet Algír központjában.


Több pokolgép robbant Algírban 1

A lángokkal küzdenek a tûzoltók az egyik merénylet helyszínén (fotó: MTI/EPA)



Elítélte a merényleteket Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter és Párizs teljes szolidaritásáról biztosította az algériai hatóságokat a terrorizmus elleni harcban.

Az idén megszaporodtak és súlyosabbá váltak az erőszakcselekmények Algériában. Megfigyelők annak tulajdonítják ezt a fejleményt, hogy az ország legerősebb kormányellenes fegyveres szervezete, az Ima és Harc Szalafista Csoportja elmélyítette kapcsolatait az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal. Az algériai muzulmán szélsőséges szervezet megváltoztatta a nevét is, felvette az Iszlám Maghreb al-Kaida Szervezete nevet.



Több pokolgép robbant Algírban 2

Fején sebesült férfi



A szerdai merényleteket egyelőre senki sem vállalta.

Egy algériai elemző szerint a merényletek válasznak tekinthetők a hadsereg az Algírtól keletre fekvő Bedzsaja tartományban indított offenzívájára, amelynek során több helyi al-Kaida vezetőt körülzártak. Az elemző úgy vélte, hogy a csoport nem képes megdönteni az algíri kormányt, akcióinak célja, hogy “megzavarja az algíri békés lakosság mindennapjait.”

Az idén februárban életbe lépett algériai nemzeti megbékélési terv értelmében azok az iszlamisták, akik letették a fegyvert, elnöki kegyelemben részesülhetnek, feltéve, ha nem volt közük gyilkosságokhoz, szabotázsakciókhoz és más terrorcselekményekhez. Ennek alapján több mint 2000 embert bocsátottak szabadon és 300 fegyverét letevő iszlamista részesült elnöki kegyelemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik