Nagyvilág

Kivonul Afganisztánból az olasz segélyszervezet

Az olasz Emergency segélyszervezet átmeneti időre kivonta szerdán munkatársait Afganisztánból, tiltakozásul az ellen, hogy egyik helyi emberét őrizetbe vették az afgán hatóságok.

Az Emergency mintegy negyven külföldi, zömmel olasz munkatársa távozott az ázsiai országból az ENSZ egyik repülőgépén – közölte újságírókkal Carlo Garbagnati, a segélyszervezet vezetőjének helyettese. Hozzátette, hogy a szervezet három afganisztáni kórháza és 28 elsősegélynyújtó állomása a helyi személyzetnek köszönhetően továbbra is működik.

Rahmatullah Hanefi, az olasz humanitárius szervezet afgán munkatársa részt vett azokban a tárgyalásokban, amelyeket az Emergency illetékesei folytattak a tálibokkal a muzulmán szélsőségesek által elrabolt Daniele Mastrogiacomo olasz újságíró és tolmácsa kiszabadítása érdekében. Az afgán hatóságok terroristák támogatásával gyanúsították meg és őrizetbe vették ezek után a szervezet afgán munkatársát.

„Le kell szögeznünk, hogy az Emergency semmilyen körülmények között sem működik együtt terroristákkal” – hangsúlyozta sajtónyilatkozatában Garbagnati. Szavai szerint a szervezet kivonulása részleges és ideiglenes, a távozók Dubajban várnak a fejleményekre, illetve a humanitárius szervezet vezetőségének további döntéseire és utasításaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik