Nagyvilág

Casey: a terrorellenes háború még tíz évig tart

Casey tábornok, aki előzőleg az Irakban állomásozó erők főparancsnoki tisztét töltötte be, hangsúlyozta: fő feladatának tartja, hogy az Egyesült Államok szárazföldi hadereje felkészülten folytassa a terrorizmus elleni háborút - jelentette a Voice of America rádió szerdán.

“Az ellenség nem hátrál meg, nem is adja fel könnyen a harcot…a következő évtized valószínűleg a szívós küzdelem jegyében fog eltelni…hosszú háborúnak ígérkezik” – fogalmazott az amerikai szárazföldi erők új vezérkari főnöke a Pentagonban rendezett beiktatási ünnepségen, aki korábban 30 hónapot szolgált Bagdadban. Kijelentette, hogy a hadsereg kész “nagy áldozatokat hozni a győzelemért a hosszú háborúban”.

A terrorizmus elleni küzdelem kapcsán Mike McConnell nemzeti kémfőnök a newsmax hírportál szerdai jelentése szerint azt szorgalmazza, hogy a bővítsék ki a kormány lehallgatási jogköreit. A nemzeti felderítési igazgató posztját betöltő McConnell, aki a közelmúltban vette át a 16 amerikai kémelhárító szervezet, egy csaknem 100 ezer fős gépezet irányítását, az eddigieknél szélesebb jogosítványokat kér a terroristagyanús személyek utáni nyomozásokhoz.

A napokban ismertetendő száznapos cselekvési tervéből kiszivárogtatott részletek szerint McConnell egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy a felderítő szervezetek bírósági felhatalmazás nélkül is megfigyelhessenek feltételezett kémeket, terroristagyanús és egyéb, nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyeket. A kémfőnök gyanú esetén akadálytalanul akar telepíteni lehallgató berendezéseket külföldiek köré, titkos kamerákkal figyeltetné őket, nyomon követné elektronikus levelezésüket és másolatokat készíttetne számítógépeik merevlemezéről.


McConnell büntetlenséget ígérne minden olyan telekommunikációs cégnek, amely együttműködik a kormánnyal a terrorellenes adatgyűjtő-lehallgató programban.

A George Bush elnök terrorellenes stratégiáját bírálók attól tartanak, hogy a kormány McConnell javaslata nyomán az eddigieknél is gátlástalanabbul kémkedhetne az amerikai állampolgárok után. Az Amerikai Polgárjogi Szövetség a kezdeményezés elvetésére hívja fel a kongresszust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik