Nagyvilág

Belgiumot sem rohanták le a kelet-európaiak

Mindössze 263 új munkavállalási engedélyt adtak ki Belgium franciaajkú országrészében, Vallóniában azóta, hogy tavaly májustól az ország részlegesen megnyitotta munkaerőpiacát.

A csatlakozási szerződések értelmében az Európai Unió régebbi tagországai három lépcsőben legfeljebb hét évig fenntarthatják az új államok munkaerejének vándorlását akadályozó korlátozásokat. Tavaly májusban – több más ország mellett – Belgium úgy határozott, hogy részlegesen, bizonyos ágazatokban feloldja a tilalmat. Ezt követően adtak ki tavaly 148, idén az első három hónapban 115 munkavállalási engedélyt Vallóniában a szóban forgó személyeknek – írta a La Libre Belgique című belga napilap.

Vezércikkében rámutatott: ez újabb bizonyítéka annak, hogy Nyugat-Európában nem következett be a kelet-európai munkaerő inváziója. A lap egyúttal arra biztatta a kormányt, hogy a következő határidőkor – 2009-ben – döntsön a korlátozások teljes feloldása mellett. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy ez nem lesz könnyű döntés, mert választási évről van szó, az pedig “megrendítheti a politikai bátorságot”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik