Nagyvilág

Nem eladó a brit tengerészek sztorija

Súlyos bírálatok nyomán, korábbi álláspontját megfordítva megtiltotta hétfőn a brit védelmi minisztérium az irániak által március végén elfogott, majd két hét után elengedett brit tengeri járőregység katonáinak, hogy pénzért eladják sztorijaikat a sajtónak.

Miután az irániak által március végén elfogott, majd két hét után elengedett brit tengeri járőregység egyetlen női tagja a tárca engedélyével – meg nem erősített hírek szerint 100 ezer fontért – adta el sztoriját a legnagyobb brit bulvárlapnak és az egyik brit kereskedelmi tévének.

A 26 éves Faye Turney tengerészgyalogos tiszthelyettes beszámolóját a The Sun hétfői kiadása közölte, és késő esti politikai magazinjában az ITV tévétársaság is műsorra tűzte.

A védelmi tárca a hétvégén “kivételes engedéllyel” hivatalosan lehetővé tette a Perzsa-öbölben határsértés címén március 23-án elfogott és 13 napig fogva tartott alakulat tagjainak, hogy pénzért eladják a sajtónak megpróbáltatásaik történetét. Ezt a döntést ellenzéki politikusok és az Irakban meghalt brit katonák hozzátartozói körében általános megrökönyödés és tiltakozás fogadta.


Bírálták, majd megtiltották


A konzervatív ellenzék szerint a sztorik hatalmas összegekért történő értékesítése aláássa a brit haderő nemzetközi tekintélyét, a háborús katonaáldozatok családtagjai közül többen pedig többen viszolygásuknak adtak hangot amiatt, hogy az iraki háború a védelmi minisztérium engedélyével “médiacirkusszá” válik.


Des Browne védelmi miniszter hétfő este bejelentette: amíg ebben az ügyben nem dolgoznak ki egyértelmű útmutatást, a hadsereg aktív tagjai a továbbiakban nem adhatnak el pénzért sztorikat a sajtónak. Browne szerint érthető volt a királyi haditengerészet azon dilemmája, hogy vagy megadja az engedélyt, vagy megtiltja a katonáknak a pénz elfogadását, de akkor azt kockáztatja, hogy a történetek ellenőrizetlenül jutnak ki a sajtónak.


A miniszter szerint mindazonáltal a döntéshozatalban érintettek felismerték, hogy az ügyben végül “nem a kielégítő megoldás született”.


Lelki terror

Faye Turney a hétfői The Sunnak elmondta: nem sokkal elfogása után az irániak elkülönítették őt társaitól, szemét bekötötték, megparancsolták neki, hogy alsóneműjéig vetkőzzön le, majd egy 180X160 centiméter területű cellába zárták.

Elszigeteltségi érzését fogva tartói azzal is fokozták, hogy azt mondták neki: társai már visszatérhettek Nagy-Britanniába, és az egységből csak ő maradt Iránban. Turney szerint minden éjjel kihallgatásnak vetették alá, és egy iráni tisztviselő azt kérdezte tőle: miként vélekedik arról, hogy meghaljon a hazájáért. Halálfélelmét kegyetlen színjátékkal még szándékosan fokozták is. A brit katonanő szerint egyik reggel fafűrészelést és kopácsolást hallott, majd egy nő megmérte testméreteit és az adatokat kikiabálta valakinek a cellán kívülre.”Meg voltam győződve arról, hogy a koporsómat készítik” – mondta Faye Turney a hétfői The Sunnak.



Nem eladó a brit tengerészek sztorija 1

Április 5-én érkeztek vissza Iránból a brit katonák (fotó: MTI/EPA)


A beszámoló szerint kihallgatói az ötödik napon választás elé állították: vagy “bevallja”, hogy iráni vizeken tartózkodott elfogása idején, és ez esetben két héten belül hazatérhet, vagy kémkedés vádjával bíróság elé állítják. Elmondta: “rettenetes dilemma” volt ez számára, mivel félt, hogy ha enged, otthon mindenki gyűlölni fogja. Ugyanakkor ez volt az egyetlen esélye arra, hogy – betartva hároméves kislányának tett ígéretét – gyermeke május 8-ai születésnapjára hazatérhessen – tette hozzá.

Így látták az arabok

Az arab nyelven sugárzó al-Álam iráni műholdas televízió mindazonáltal a hétvégén újabb felvételeket sugárzott a haditengerészekről, amelyeken a britek pingpongoznak, sakkoznak, melegítőruhában egy szőnyegen ülve húst esznek vagy éppen a Liverpool-Arsenal angol labdarúgó-mérkőzést követik figyelemmel a tévében. Irán szerint a képsorok cáfolják a hazatért katonák nyilatkozatait, és a fogva tartásuk alatt az őket körülvevő “nyugalom és szabadság” légkörét mutatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik