Nagyvilág

Elfogtak három al-Kaida terroristát

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló három szélsőséges iszlamista milicistát fogtak el a Fülöp-szigeteken, egy hétfői rajtaütés során, ám két körözött terrorista, köztük a 2002-es bali robbantások egyik elkövetője kicsúszott a hatóságok kezei közül - közölték katonai tisztségviselők.

Amerikai segítséggel kiképzett Fülöp-szigeteki kommandósok és tengerészgyalogosok a Jolo szigetének déli részén fekvő Talipao településen rohamozták meg hajnalban az iszlamista szélsőségesek egyik rejtekhelyét, és elfogtak három milicistát, illetve elkoboztak két gépkarabélyt.

Hírszerzési információk szerint Umar Patek indonéz milicista és Isnilon Hapilon, az Abu Szajjaf Fülöp-szigeteki muzulmán terrorszervezet egyik vezetője is itt bujkált, ám a rajtaütés előtt időben sikerült elmenekülniük a helyszínről. “A két nagy fontosságú célpont el tudott menekülni, de folytatjuk a műveletet” – közölte Ruperto Pabustan tábornok, az iszlamista felkelők felkutatására létrehozott katonai akciócsoport vezetője.

Pateket a 2002-es bali robbantások elkövetésével gyanúsítják, Hapilont pedig a 2001-es Fülöp-szigeteki tömeges emberrablásokkal kapcsolatban körözik, mindkét terrorista fejére magas vérdíjat tűzött ki az Egyesült Államok.

Függetlenül a talipaoi művelettől Fülöp-szigeteki csapatok hétfőn összecsaptak a Jolo szigetének hegyvidéki részén fekvő Patikul városban az Abu Szajjaf fegyvereseivel. A félórás tűzharcban három felkelő meghalt, egy tengerészgyalogos megsérült.

Az emberrablásairól elhíresült Abu Szajjaf mozgalom muzulmán államot akar létrehozni a túlnyomórészt katolikus ország déli, zömmel muzulmánok lakta szigetein. A hatóságok a szervezet közel 400 fegyveresét keresik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik