Nagyvilág

A halálbüntetés ellen tüntettek Rómában

Rómában több ezren tüntettek a halálbüntetés betiltásáért.

Több mint háromezren tüntettek Rómában vasárnap azért, hogy az ENSZ mondja ki a halálbüntetés általános tilalmát. “Senki ne oltsa ki az életet”, “Azonnali ENSZ-moratóriumot!” – követelték transzparenseiken a felvonulók, akik zeneszó mellett, fehér léggömbökkel a kezükben vonultak a római városháza elé. A menet a Szent Péter téren ért véget.


A menet élén haladt Marco Panella és Emma Bonino, a Radikális Párt vezetői, akik többek között a Szent Egidio katolikus közösséggel együtt közösen szervezték a megmozdulást. A tüntetéssel az olasz kormányra akarnak nyomást gyakorolni, hogy folytassa az ENSZ-ben a halálbüntetés általános moratóriumának az elfogadására irányuló erőfeszítéseit.


“Mindenki egyetért vele, de senki sem tesz semmit” – jelentette ki Marco Panella. A tüntetésen részt vett Francesco Cossiga volt elnök, Walter Veltroni, Róma polgármestere és Piergiorgio Welby özvegye, akinek a kegyes halálért folytatott harcát a radikális párt támogatta.


Olaszország, amely januárban lett az ENSZ Biztonsági Tanács nem állandó tagja, közölte, hogy megbízatását egy ilyen moratórium elfogadtatására kívánja felhasználni, de eddig még nem nyújtotta be a vonatkozó határozattervezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik