Nagyvilág

Az USA 12 ezer nemzeti gárdistát küld Irakba

Az amerikai védelmi minisztérium újabb 12 ezer katona Irakba küldését tervezi a Nemzeti Gárda állományából - jelentette csütörtökön az amerikai NBC televízió, Pentagon-beli forrásokra hivatkozva.

A jelentés szerint már kidolgozták a parancsot, amely az Irakba vezénylés előkészületeként fokozott készültségbe helyezi a szóban forgó 12 ezer fős állományt, az okmány már csak Robert Gates védelmi miniszter aláírására vár. Négy dandárt érint a tervezett mozgósítás. A szóban forgó 12 ezer katonának 2008 elejétől egy éven át kell majd Irakban szolgálatot teljesítenie a tervek szerint. Gates sajtóértekezletet tartott csütörtökön több kérdésről, de a Nemzeti Gárda említett alakulatainak Irakba vezényléséről nem tett említést.

George Bush amerikai elnök kormányának ez év elején bejelentett új Irak-politikája jegyében a Pentagon mintegy 30 ezer fővel megnövelte az Irakban szolgáló csapatok létszámát, hogy megpróbáljon úrrá lenni az arab országot dúló erőszakon. Jelenleg hozzávetőleg 145 ezerre tehető az Irakban szolgáló amerikai katonák száma. A Nemzeti Gárda alakulatainak tervezett kiküldése azonban nem függ össze a csapatlétszám-növeléssel, mert hazatérő alakulatokat váltanak majd fel szolgálati helyükön.

Az amerikaiak többsége nem bízik azokban az információkban, amelyeket az amerikai hadseregtől és a médiától kap az iraki helyzetről – tűnik ki egy közvélemény-kutatás csütörtökön nyilvánosságra hozott eredményéből. A washingtoni központtal működő Pew Research Center kutatóközpont felmérése szerint a megkérdezett amerikaiak 62 százaléka nem hisz annak a beállításnak, amelyben az amerikai hadsereg tálalta, tálalja a négy éve tartó iraki háború fejleményeit. A sajtónak még kevesebben hisznek e téren a felmérés szerint: 60 százalék kételkedik a konfliktusról szóló sajtójelentések hitelességében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik