Nagyvilág

Katonai erősítés Szomáliában

Már hétfőn több száz etióp katona érkezett erősítésként az Afrika szarván elterülő ország fővárosába, Mogadishuba a kormány támogatására.

Csütörtök délután két óriási katonai repülőgépet láttak leszállni a fővárostól 250 kilométerre északnyugatra fekvő – jelenleg a szomáliai parlament székhelyéül szolgáló – Baidoa repülőterén, ahonnan péntekre virradóra etióp katonákkal megrakott kilenc katonai jármű indult Mogadishu felé.

Az etióp kormány tagadta, hogy újabb erősítést küldött volna Szomáliába. Az etióp tájékoztatási minisztérium szóvivője azt mondta, miután a helyzet “egyre nyugodtabb” a szomszédos országban, nincs szükség arra, hogy erősítést küldjenek oda.

Múlt héten újra fellángoltak a harcok Mogadishuban az oda vezényelt etióp haderő és iszlamista fegyveresek között. Utóbbiak rendszeres akciókat hajtanak végre a szomáliai főváros ellen azóta, hogy három hónapja az etióp hadsereg kiszorította őket onnan.


Az etióp hadsereg hivatalosan decemberben avatkozott be Szomáliában, hogy elkergesse az ország több körzetét ellenőrző iszlamista törzseket, akik szent háborút hirdettek az addisz-abebai kormány ellen. Az ENSZ-adatok szerint február óta összesen csaknem 100 ezer ember menekült el Mogadishuból a harcok elől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik