Külföld

Alkotmányellenes volt Juscsenko lépése

admin
admin

2007. 04. 06. 12:26

Az orosz alsóház szerint alkotmányellenes az ukrán parlament feloszlatása, s „veszedelmes jelzést" küld az ukrajnai politikai erőknek.

„Az állami duma képviselői osztják az ukrán törvényhozóknak és alkotmányjogi szakértőknek azt az értékelését, amely szerint (Viktor Juscsenko elnök) rendelete ellentmond az ukrán alkotmány rendelkezéseinek” – állt a szinte egyhangúlag (342 szavazattal három ellenében) elfogadott pénteki dumanyilatkozatban.

„Az ukrán elnöki hatalom rendkívül veszedelmes jelzést ad a politikai erőknek a jogrend kereteiből való kilépésre vonatkozólag” – vélte az orosz alsóház, még mélyebb aggodalommal fogadva a rendkívüli állapot bevezetésére tett utalásokat, s az ukrán kollégákkal való szolidaritásra ösztökélve más parlamenteket is „magával a parlamentarizmus eszméjével szembeni kihívás láttán”.


Eközben Kijev központjában péntekre virradóra is mintegy ötszáz kormánypárti tüntető táborozott.Viktor Juscsenko államfő Mi Ukrajnánk pártja és a Julija Timosenko ellenzéki vezető, volt miniszterelnök nevét viselő párt nem tervez tüntetéseket. A Korreszpondent ukrán hírmagazin pénteken megjelent számában azt állította: Viktor Janukovics miniszterelnök – az államfő ellenlábasa – ötven hrivnyát (22 euró) fizet támogatóinak egy napra a kijevi tüntetéseken való részvételért.


Az elnök hétfő este oszlatta fel a törvényhozást, miután a múlt héten az őt támogató pártszövetség több parlamenti képviselőjét átcsábították a kormánykoalíciót alkotó erők padsoraiba. A parlament feloszlatására vonatkozó elnöki intések azt követően hangzottak el, hogy a kormányzó koalíció tábora az elmúlt hetekben 11 honatyával bővült, akik az ellenzék, köztük Juscsenko támogatóinak padsoraiból ültek át.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.