Nagyvilág

Feleskették csecsen elnökké Kadirovot

Ünnepélyesen beiktatták hivatalába Ramzan Kadirov Kreml-barát csecsen elnököt.

Csecsenföld vitatott erős embere oroszul tette le az elnöki esküt, az Oroszországi Föderáció és a csecsen tagköztársaság alkotmányára, valamint a Koránra esküdve a gudermeszi rezidenciáján, nagy pompával lezajlott ceremónián, amelyen mintegy kétezer vendég vett részt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök jókívánságait észak-kaukázusi teljhatalmú megbízottja, Dmitrij Kozak adta át Kadirovnak. A beiktatási ünnepségek 16,4 millió rubelt (630 ezer dollárt) emésztettek fel az ITAR-TASZSZ szerint. Kadirov előzőleg rövid zarándokutat tett Mekkában és Medinában.

Kadirov már apja 2004. májusi meggyilkolása óta Csecsenföld erős emberének számít, Putyin bizalmát élvezve, de ki kellett várnia 30. életévének betöltését ahhoz, hogy elnök lehessen. Putyin februárban leváltotta Alu Alhanov Kreml-hű elnököt, s az addig miniszterelnök Kadirovot jelölte a posztra.

Orosz és külföldi emberjogvédők felelősnek tartják Kadirovot és bűnbánó gerillákból álló milíciáját emberrablásokért, kínzásokért, emberölésekért.

A gudermeszi ceremóniával egy időben mintegy negyven orosz rendszerbíráló ellenzéki tartott tiltakozó demonstrációt Csecsenföld moszkvai képviseleténél, gúnyos transzparenseken kezdeményezve, hogy Kadirovot tegyék meg egész Oroszország elnökévé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik