Nagyvilág

Felderítést végeztek a brit tengerészek

Felderítést végeztek, Irán ellen gyűjtöttek hírszerzési adatokat azok az elfogott brit tengerészek, akiket szerdán engedtek szabadon az irániak - mondta a 15 fős tengerészcsoport vezetője, Chris Air kapitány a Sky News brit hírtelevíziónak.

A Sky News forgatócsoportja őrjáraton volt Air kapitánnyal és csapatával iraki vizeken – közel ahhoz a helyhez, ahol öt nappal később az irániak elfogták őket. A hírtelevízió mindeddig visszatartotta az ott készült interjút, hogy ne veszélyeztessék a tengerészek biztonságát.

A csoport eszerint „interakciós őrjáraton” volt: főként fegyvercsempészek és terroristák után kutattak, de Irán tevékenységéről is hírszerzési adatokat gyűjtöttek. Air szerint a brit tengeri járőrök kikérdezik a környéken tevékenykedő hajók legénységét arról is, hogy „van-e olyan információjuk, amelyet megoszthatnak velünk… akár kalózokról, akár iráni tevékenységről a térségben”. Hozzátette: a terület „ütközőövezetnek” számít, és a halászbárkákat iráni katonák már többször is kirabolták.


Des Browne brit védelmi miniszter a Sky Newsnak azt mondta: biztonsági szempontból fontos a hírszerzési adatok gyűjtése, és a korszerű hadviselésnek egyébként is mindig része a hírszerzés. Erre az ENSZ-mandátum is felhatalmazza a brit erőket – tette hozzá. Ahmadinezsád elnök a katonák szabadulását váratlanul bejelentő, előző napi sajtóértekezletén maga is azt mondta, hogy Iránnak minden joga meglett volna a brit egység tagjainak bíróság elé állítására, de ő „a brit népnek szánt húsvéti ajándékként” szabadlábra helyezésük mellett döntött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik