Nagyvilág

Dél-Korea szállít élelmiszersegélyt Északnak

Dél-Korea az eredeti terveknek megfelelő ütemezésben szállít élelmiszersegélyt Észak-Koreának, annak ellenére, hogy Phenjan feltehetőleg késlekedni fog az atomreaktorának leállítására tett ígéretének teljesítésében.

Sin Eon Szang, a dél-koreai országegyesítési miniszter helyettese azt mondta csütörtökön újságíróknak, hogy a felek április 18–21-re kitűzött phenjani gazdasági tárgyalásai után kezdik meg a tervezett rizssegély szállítását. Észak 400 ezer tonnányi rizssegélyt kért fő segélyezőjétől, Szöultól a múlt hónapban folytatott magas szintű kétoldalú tárgyalásokon.

Magas rangú ázsiai illetékesek aggodalmukat hangoztatták a héten, hogy Észak-Korea valószínűleg nem teljesíti ígéretét a kitűzött április 14-i határidőre , mert fennakadások vannak az egy makaói bankban befagyasztott észak-koreai pénzek (mintegy 25 millió amerikai dollárnyi összeg) felszabadításában, Phenjannak történő átutalásában. Az Egyesült Államok fagyasztatta be korábban e javakat, pénzmosás gyanújára hivatkozva.

Észak-Korea aláírta februárban az atomprogramjáról tartott hatoldalú tárgyalásokon azt a megállapodást, amelynek értelmében április közepéig le kellene állítania egyetlen működő atomreaktorát, a jongbjoni reaktort. A tárgyalások öt többi részvevője – az Egyesült Államok, Kína, Dél-Korea, Japán, Kína és Oroszország – gazdasági segélyeket és politikai kedvezményeket helyezett kilátásba cserébe.

Észak-Korea több mint egy évig bojkottálta a hatoldalú tárgyalásokat az ellene alkalmazott amerikai pénzügyi büntető intézkedések miatt. Az Egyesült Államok kötelezte magát, hogy igyekszik megoldani e pénzügyi vitát, s 30 napot kért erre a február 13-i megállapodásban. Noha ez az idő lejárt, az amerikai–észak-koreai pénzügyi vita változatlanul megoldatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik