Nagyvilág

Lengyel–orosz vita Auschwitzról

Tekintélyes orosz politikusok az Európa Tanács Parlamenti Közgyűléséhez kívánnak fordulni a múzeumként megőrzött oswiecimi (auschwitzi) náci haláltábor orosz kiállításának bezárása miatt. A múzeum lengyel vezetői szerint azokat, akik a Szovjetunió által „megszállt területekről" elhurcoltak Auschwitzba, nem szovjet, hanem lengyel polgárokként kellene megjelölni.

A PACE tavaszi ülésszakán meg fogom tárgyalni a lengyel küldöttség tagjaival ezt a problémát, és bízom a megértésükben – mondta Mihail Margelov, az orosz felsőház külügyi bizottsági elnöke kedden az Interfaxnak. Alsóházi kollégája, Konsztantyin Koszacsov provokációnak nevezte az auschwitzi orosz kiállítás bezárását, és ugyancsak a témának a PACE-ülésszakon való felvetését ígérte. Oroszország varsói nagykövetségén viszont azt mondták, hogy az oswiecimi kiállítás csak ideiglenesen van zárva, és nem botránykő az orosz–lengyel kapcsolatokban.

Ragaszkodnak a Molotov–Ribbentrop-paktumhoz

Margelov szerint az auschwitzi komplexum igazgatósága ragaszkodik ahhoz, hogy annál a barakknál, ahol az orosz foglyokat őrizték, s ahol az orosz kiállítás van, olyan standot állítsanak fel, amely ismerteti a Lengyelországot felosztó Molotov–Ribbentrop-paktumot, és utal a náci Németország és a sztálini Szovjetunió közös felelősségére lengyel nép második világháborús szenvedéseiért.

A múzeumigazgatóság szerint azokat a rabokat, akiket az 1939-es paktum alapján a Szovjetunió által „megszállt területekről” hurcoltak Auschwitzba, nem szovjet, hanem lengyel polgárokként kellene megjelölni – jelentette a Kommerszant című orosz lap. Margelov cinikusnak ítélte a haláltáborok foglyainak felosztását „közülünk valókra és idegenekre”.

Modernizálják a kiállítást

Mindamellett Tereza Zbreska múzeumi osztályvezető azt mondta az Interfaxnak, hogy a kiállításnak egy régi megállapodás szerint magába kellett foglalnia egy térképet Lengyelországnak a nácik és a szovjetek közötti, 1939 szeptemberét követő felosztásáról.

A múzeum főkurátora, Tereza Swieboska szerint „a szovjet állampolgárokról szóló, 1961-ben megnyílt külön kiállítást még 2004-ben, orosz kérésre zárták be modernizálás céljából. Igaz, 2005 januárjában, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök is megjelent a haláltábor felszabadításának 60. évfordulóján, újra megnyitották, hogy láthassa a munka haladását.

Mindenesetre a kiállítás, amelynek megnyitását 2005-ben tervezték, Oswiecim Nemzetközi Tanácsának döntése alapján marad zárva a vita rendeződéséig – közölte Zbreska.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik