Nagyvilág

Irán elengedi a brit katonákat

Az iráni elnök kitüntette a brit katonákat elfogó parancsnokot, és bejelentette, hogy hamarosan elengedik a fogva tartott 15 brit haditengerészt és tengerészgyalogost.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy bár továbbra is biztosak abban, hogy a 15 brit katonát iráni vizeken fogták el és minden joguk meglenne ahhoz, hogy bíróság elé állítsák őket, mégis úgy döntenek, hogy szabadon engedik őket, ami egyfajta „ajándék” a britek számára. A tengerészeket közvetlenül a sajtóértekezlet után kiviszik a repülőtérre – mondta, Mohamed próféta születésének évfordulója és a közelgő húsvéti ünnepek alkalmából “a brit népnek szánt ajándéknak” nevezve a foglyok elengedését.


Egy iráni diplomata ugyanakkor Londonban – neve elhallgatását kérve – úgy nyilatkozott, a foglyokat először a teheráni brit nagykövetségre viszik. A brit kormányfői hivatal és George Bush amerikai elnök máris üdvözölte Ahmadinezsád elnök bejelentését, közölték: szorosan figyelemmel kísérik az eseményeket.


“Az iráni kormány sajnálja, hogy a brit kormány nem elég bátor ahhoz, hogy beismerje tévedését, vagyis a behatolást az iráni vizekre” – mondta Ahmadinezsád a sajtóértekezleten, hozzátéve, hogy “az iráni nemzetet “elszomorította” a britek cselekedete. Az elnök mindazonáltal arra kérte a briteket, hogy a most szabadon engedett 15 katonát hazájukban ne állítsák bíróság elé, tekintettel arra, hogy elismerték, hogy iráni vizeken hajóztak – írja a BBC.


Az elnök a sajtóértekezletet adta alkalmat kihasználta arra, hogy bátorság érdemrenddel tüntesse ki Abulhaszem Amanagh tengerészkapitányt, aki március 23-án “elfogta a behatolókat, és megvédte Irán határait”. Az államfő egyszersmind Faye Turney-re, a fogva tartott brit tengerészek közül az egyedüli nőre utalva bírálta Nagy-Britanniát, amiért egy kisgyermekes anyát Irakba, “az otthonától, a gyermekétől távol” vezényeltek. “Nyugaton miért nem tisztelik a családi értékeket” – tette föl a kérdést.


Irán elengedi a brit katonákat 1

Irán elengedi a brit katonákat 2

Az iráni állami televízió többször is olyan felvételeket közölt, melyeken a brit katonák beismerték, hogy iráni vizeken fogták el õket (MTI)

Irán elengedi a brit katonákat 3



Mindez néhány órával azután történt, hogy közvetlen kapcsolatfelvétel történt Nagy-Britannia és a teheráni vezetés között. Kedd este Laridzsáni, az iráni nemzetbiztonsági főtanács titkára, aki hazája főtárgyalója is a vitatott nukleáris fejlesztési program ügyében, a brit Channel 4 kereskedelmi tévének adott, komoly nemzetközi feltűnést keltő interjúban kijelentette: Irán „egyértelműen nem arra törekszik”, hogy a március 23-án elfogott 15 brit tengerészgyalogost és haditengerészt bíróság elé állítsa.


A komoly nemzetközi feszültségeket szülő incidens azután robbant ki , hogy március 23-án Irán azzal az indokkal fogta el a Perzsa-öbölben a brit királyi haditengerészet Cornwall nevű fregattjához tartozó járőregységet, hogy az – ellenőrzési tevékenység közben – iráni területi vizekre hatolt be. Azóta az iráni vezetés többször közölte, hogy a katonák beismerték, hogy iráni vizeken fogták el őket, s a beismerésről televíziós felvételeket is mutattak.


A brit kormány, azonban végig azt állította, műholdas helymeghatározási adatokra hivatkozva, hogy a brit egység elfogásának helyszíne több mint három kilométernyire volt az iraki-iráni tengeri határtól, a Perzsa-öböl iraki vizein, és minden egyes alkalommal elfogadhatatlannak minősítette a televízióban közölt felvételeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik