Nagyvilág

FBI: ma már kivédhető lenne egy 9/11-es merényletet

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) most már meg tudna előzni egy a 2001. szeptember 11-ihez hasonló terrorista merényletet, mivel bírósági felhatalmazás nélkül is keresést végezhet a különböző személyi adatállományokban - Robert Mueller FBI-igazgatót Boston Globe című újság idézte szerdán.

“Ma már tudjuk, hogy a kormány miért nem tudta megelőzni 9/11-et” – jelentette ki az FBI-igazgató, aki szerint a bűnüldöző hatóság akkor azért vallott kudarcot, mert nem tudott olyan keresést végezni, amire pedig egy egyszerű parkolóőr is képes. Mueller szerint ha annak idején az FBI hozzáfért volna az adatbázisokhoz, akkor rátalált volna Kalid al-Midarra és rajta keresztül a hat évvel ezelőtti támadásokat szervező többi terroristára.

A Boston Globe szerint az ügy nem ilyen egyszerű, Mueller valószínűleg védi az FBI-t, amelyről a washingtoni igazságügy-minisztérium megállapította: hatalmával visszaélve, több esetben valószínűleg jogellenesen gyűjtött adatokat évek óta a terroristák után nyomozva. Az igazgató ragaszkodik ahhoz, hogy az FBI megtarthassa azt a kiszélesített nyomozási jogkört, amelyhez a 2001 utáni terrorellenes törvényhozás révén jutott.

Az újság viszont azt tartja valószínűbbnek, hogy a kudarcot a külföldi felderítéssel foglalkozó Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és az FBI közötti hiányos együttműködés okozta. Kalid al-Midarról ugyanis tudta a CIA, hogy az Egyesült Államokba érkezett, az FBI mégsem fordított rá kellő figyelmet. Az sem kizárt, hogy az FBI vezetése nem adott kellő hitelt ügynökei jelentéseinek, amelyek szerint a terroristagyanús személyek amerikai iskolákban azt tanulják, hogyan kell repülőgépet vezetni.

A bostoni lap szerint Mueller kifogása semmi esetre nem fedheti el azokat az időnként végzetes melléfogásokat, amelyeket az FBI elkövetett jelenlegi és előző igazgatója idején. Ezek között vannak a jogellenes adatbekérések, egy több millió dolláros, elhibázott számítógépes beruházás, valamint az FBI-ügynökök felkészületlensége a radikális iszlám terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik