Nagyvilág

Amerikai elnökválasztás: egymilliárd dolláros kampány

Az Egyesült Államok történetében először minden bizonnyal egymilliárd dollárnál nagyobb összeget fognak költeni választási kampányukra az elnökségre pályázó politikusok - írta a Globe and Mail internetes újság az aspiránsok eddig adománygyűjtési adatai alapján.

A Demokrata Párt legesélyesebbnek tűnő pályázója, Hillary Clinton New York-i szenátor több mint 26 millió dollárt gyűjtött adományozóktól az első negyedévben. A szenátor asszony ezzel több mint kétszer akkora támogatásra tett szert, mint a korábbi csúcsot tartó republikánus Phil Gramm, akinek 1995-ben ugyanebben az időszakban 13,5 millió dollár gyűlt össze a számláján.

A legutóbbi, 2004-es elnökválasztás előtt az aspiránsok összesen 880 millió dollárt kalapoztak össze, s ebből 718 milliót el is költöttek, döntően az elnökjelöltek kiválasztását célzó előválasztások idején.

Szakértők az aspiránsok eddigi adománygyűjtési sikerei kapcsán ugyanakkor megjegyzik: meglepő, hogy a volt first lady csak viszonylag csekély többletet tudhat magáénak, ugyanis mindenki arra számított, hogy Hillary Clinton “kiütésszerű” előnyre tesz szert. A szintén demokrata színekben induló Barack Obama illinois-i szenátor az előzetes adatok szerint 20 millió, John Edwards volt észak-karolinai szenátor pedig 14 millió dollárt gyűjtött össze.


A republikánus oldalon a győztes Mitt Romney egykori massachusettsi kormányzó a maga 23 milliójával, őt követi Rudy Giuliani volt New York-i polgármester 15, majd John McCain arizonai szenátor 12,5 millió dollárral.

Az internetes portál megjegyezte: kevesebb mint egy évvel az első előválasztások előtt sem a Republikánus Párt, sem a Demokrata Párt oldalán nincs magabiztosan vezető aspiráns. A republikánus politikusok körében Romney vezeti az adománygyűjtési versenyt, de a felmérések szerint Giuliani a legnépszerűbb, míg az ellenzék táborában ma Hillary Clintonra szavaznának a legtöbben, övé a leghatékonyabb “hagyományos” kampánygépezet, Obama és Edwards viszont sikeresebb internetes kampányt folytat.


Egy friss közvélemény-kutatás szerint Kaliforniában ráadásul Clinton mögött Al Gore volt alelnök a legnépszerűbb, aki pedig be sem jelentette indulási szándékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik