Nagyvilág

Szökőár pusztított a Salamon-szigeteken

Szökőár zúdult a Csendes-óceán déli részén fekvő Salamon-szigetek több településére, miután erős földrengés rázta meg a térséget.

Legalább három ember életét vesztette, kilenc pedig nyomtalanul eltűnt – közölte az NHK japán televízió. Helyi idő szerint hétfő reggel 7 óra 40 perckor mozdult meg először a föld. A földrengés epicentruma a Salamon-szigetek fővárosától, Honiarától mintegy 350 kilométerre északnyugatra volt, fészke pedig a tengerfenék alatt 10 kilométerre. Az amerikai Földtani Megfigyelő Központ a Richter-skála szerint 8-as erősségűnek sorolta be a földrengést, míg a japán meteorológiai szolgálat 8,1-es erejű földmozgásról számolt be.


Szökőár pusztított a Salamon-szigeteken 1

Az ausztrálok is figyelmeztetnek a veszélyre


A csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ és a japán meteorológiai szolgálat is jelezte, hogy megemelkedhet a tenger szintje a földrengés miatt. Igazán komoly szökőár azonban csak a Salamon-szigetek egyes tagjait érte el, itt a több méter magas hullámok akár kétszáz méter mélyen is behatoltak a szárazföldre, komoly anyagi károkat okozva. Az Ausztráliától csaknem 2600 kilométerre keletre fekvő Salamon-szigetek több tucat szigetből áll, és valamivel kevesebb mint félmillió lakosa van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik