Nagyvilág

Markó: remélem, kitart a koalíció

Remélem, a jövő évi választásokig kitart az új román koalíció – nyilatkozta lapunknak Markó Béla RMDSZ-elnök, aki szerint belső viszályoktól mentes kormányzás elé néz a leendő kabinet. A politikus infrastrukturális fejlődést és versenyképességet ígért Erdélynek. Habár az RMDSZ megerősödött pozícióban vághat neki a koalíciós munkának, egyelőre még kérdéses, hogy az ellenzéki szociáldemokraták rábólintanak-e az új miniszteri névsorra.

Az új koalícióban a demokraták már nem vesznek részt, így a liberálisok és az RMDSZ által alkotott kormány kisebbségi kormányzásra készül. Mennyire tartja életképesnek ezt a koalíciót?

Biztos vagyok benne, hogy a koalíció belső viszályoktól mentesebb lesz, tekintettel arra, hogy az RMDSZ és a liberálisok között alapvetően nem folyik viszálykodás. Az, hogy a koalíció milyen hosszú életű lesz, függ attól, hogy mekkora lesz az igény a koalíció együtt tartására, és nem kerül-e sor előrehozott választásokra. Jelenleg határozottan látok esélyt arra, hogy a koalícióval eljutunk a jövő évi törvényhozási választásokig.


Az eredményes kormányzáshoz szükségük lesz az ellenzéki szociáldemokraták támogatására is. Mekkora esélyt lát arra, hogy sikerül velük együttműködést kialakítani?

Bízom benne, hogy együtt tudunk működni, és támogatni fogják a kormány munkáját, de koalíciót nem tartok valószínűnek.

Mi történik, ha a törvényhozás nem szavazza meg az új kormánynévsort?

Ez kedden kiderül, bízom benne, hogy elfogadják a névsort, és a kormány megkezdheti a munkáját. Az ellenkező esetre vonatkozóan nem bocsátkoznék találgatásokba.

Ön szerint véget érhet-e a demokraták kiiktatásával a belpolitikai válság?

Ha igenlő szavazásra kerül sor, akkor véleményem szerint a válság megoldódott, legalábbis egy időre. Természetesen a konfliktus teljes feloldását a jövő évi választások hozhatják majd meg, ahol újra megmérettetnek a pártok. Remélem, addig kitart a koalíció.

Az RMDSZ négy fővel képviselteti magát az új kormányban, elégedett az elért eredménnyel?

Nem erőltettettük azt, hogy mindenképpen nagyobb súllyal kerüljünk be a román kormányba, de végül sikerült megerősítenünk pozícióinkat, tehát összességében elégedett vagyok.

Korábban felmerült, hogy Frunda György személyében az igazságügyi tárcára is pályáznak, mennyire éli meg veszteségnek, hogy ez nem sikerült?

Nem tartom veszteségnek, hiszen az RMDSZ nem szerepelt rosszul. Úgy alakult, hogy az igazságügyi tárcát a liberálisok kapták meg, mi pedig együttműködést fogunk kialakítani velük.

Melyek azok a témák, melyeket az RMDSZ mindenképpen szeretne keresztülvinni, és amelyre esetleg nem volt lehetőség a régi kormányban?

Céljaink közé tartozik Erdély infrastrukturális fejlesztése, valamint a decentralizáció folytatása helyi szinten és a hatáskörök decentralizációja tekintetében. Fontosak még a szociális kérdések, valamint az uniós versenyképesség megteremtése regionális szinten. Ez természetesen együtt jár az egész ország versenyképességének megteremtésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik