Nagyvilág

Újabb brit beismerést közölt az iráni tévé

Két újabb brit katonáról mutatott felvételeket vasárnap este az al-Álam iráni televízió, amelynek beszámolója szerint a katonák elismerték, hogy iráni felségvizeken fogták el őket az iráni haditengerészet egységei.

Az arab nyelven sugárzó állami televízióban vetített képsorokon az látható, amint a két brit katona – egymás után – egy, a Perzsa-öböl térségét ábrázoló, nagy méretű térkép előtt áll és megmutatja elfogásuk pontos helyszínét. A katonák hangja nem hallatszik a felvételen, a beszámoló szerint azonban mindketten elismerték, hogy hajójukkal behatoltak Irán területi vizeire.

Irán március 23-án azzal az indokkal fogta el a Perzsa-öbölben a brit királyi haditengerészet Cornwall nevű fregattjához tartozó járőregységet, hogy az – ellenőrzési tevékenység közben – iráni területi vizekre hatolt be. A tizenöt brit haditengerészt és tengerészgyalogost meg nem erősített hírek szerint Teheránba vitték kihallgatásra.

Az al-Álam már többször sugárzott videófelvételeket a brit katonákról, illetve készített interjút velük. A televíziónak adott nyilatkozatában két katona – Faye Turney és Thomas Summers – azt mondta, hogy behatoltak iráni területi vizekre.

A brit kormány, amely továbbra is állítja, hogy a műholdas helymeghatározási adatok szerint a brit egység elfogásának helyszíne több mint három kilométernyire volt az iraki-iráni tengeri határtól, a Perzsa-öböl iraki vizein, minden egyes alkalommal elfogadhatatlannak minősítette a televízióban közölt felvételeket. A külügyi szóvivő vasárnap megismételte ezt az álláspontot, hozzátéve, hogy a fogságba esett brit katonák még mindig nem kaphattak konzuli segítséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik