Külföld

Generációváltás az al-Kaidában

admin
admin

2007. 04. 02. 17:22

A Pakisztán törzsi térségeiben újjászerveződő al-Kaida nemzetközi terrorszervezet új vezetői generációt nevelt ki - írta a hétfői The New York Times amerikai felderítési információkra hivatkozva.

Az al-Kaida az amerikai elhárítás meglepetésére és ijedtségére képes volt talpra állni és egy új vezetői réteget előállítani annak dacára, hogy a 2001. szeptember 11-i merényletek kitervelőinek és szervezőinek a zömét megölték vagy elfogták. Az amerikai hírszerzésnek felül kellett vizsgálnia azt a korábbi értékelését, hogy az utóbbi hat év terroristaellenes akciói nyomán megbénult az al-Kaida felső vezetése. Kiderült, hogy a hálózat irányítói nem gyengültek meg annyira, mint hitték.

A felderítés szerint az al-Kaida új vezetői generációja a megelőzőnél sokkal szerteágazóbb, nem egy, hanem több tervező központjuk létezik. A lap megnevezte azt az öt férfit – két egyiptomit, egy líbiait, egy marokkóit és egy irakit – aki a terrorszervezet jelenlegi felső vezetését vélhetően alkotja. Az ötből három terrorista fotóját is közölte az újság.


Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) értesülései szerint az al-Kaida vezetése ma már nem olyan hierarchikus, nincs olyan merev alá- és fölérendeltségi viszony, mint 2001 előtt Afganisztánban volt. A több irányítási központ viszonylagos önállósággal működik, nincsenek napi kapcsolatban Oszama bin Ladennel vagy helyettesével, Ajman az-Zawahrival.

Amerikai hírszerzők és külső elemzők szerint az al-Kaidát 30-as éveik közepén járó terroristák irányítják, akik például az afganisztáni és a csecsenföldi harcokban edződtek. Származásuk alapján a korábbinál – amikor alapvetően tapasztalt egyiptomi harcosok álltak az élen – kevésbé egységesek, több pakisztáni, sőt észak-afrikai terrorista is megtalálható közöttük. Az Irakból hazájukba visszatérő dzsihádista terroristák, akik a világ legkorszerűbb amerikai hadserege elleni harcokban tűntek ki, sokkal “felkészültebbek” azoknál a mudzsahedeknél, akiket egykor a szovjetek elleni küzdelem keményített meg.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a belbiztonsági minisztérium legfrissebb értesülése szerint titkos terrorista sejtek az Egyesült Államokban azt tervezik, hogy a 2004-es oroszországi beszláni túszejtési akció mintájára amerikai iskolák ellen hajtanak végre támadásokat (a csecsen terroristák akciójában 338-an haltak meg, köztük 172 gyerek). Az FBI szerint a terroristák buszokkal és egyéb járművekkel akarnak bejutni iskolák területére, hogy ott tömegmészárlást kövessenek el. Állítólag mind több olyan muszlim jelentkezik buszsofőrnek, akit “szélsőséges csoportokhoz fűznek kapcsolatok”.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.