Nagyvilág

Hatvan halott a darfúri támadásban

Hatvan halottja és 21 sebesültje van a vasárnapi mérleg szerint egy arab törzs elleni előző napi támadásnak a szudáni Dárfúrban.

“Huszonhárom halottat temettünk el éjjel, és 37 holttest van még a Nyala kórházának halottaskamrájában” – közölte újságírókkal telefonon Mohammed Hammad Dzsalali, a megtámadott tordzsam törzs egyik vezetője. Mint mondta, 13 sebesült van Nyala és nyolc a szintén dél-dárfúri Kasz kórházában.

Hasonló adatokat közölt a törzs egy másik tagja is, aki elmondta még, hogy az áldozatok hozzátartozói tartományi hivatalok elé vonultak, nagyobb védelmet követelve a hatóságoktól. Az arab törzs tagjai a kormánypárti dzsandzsavíd milíciákat vádolják a támadással, a helyi hatóságok viszont nem hajlandók az utóbbiakat felelőssé tenni, s a sok halottal járó támadást a rivális arab rzigat aballa törzsnek tulajdonítják.

Egy nyalai városi vezető sajtónyilatkozata szerint a támadók teve- és szamárháton érkező fegyveresek voltak. A céljuk állatok zsákmányolása volt, és el is vittek mintegy ötszáz marhát – tette hozzá.
A két törzs már egy ideje ismétlődő összecsapásai miatt a hatóságok előbb tűzszüneti tárgyalásokat kezdeményeztek a felek között, majd februárban megállapodás született az erőszakos cselekmények beszüntetéséről. A dárfúri helyzet politikai megoldásának előmozdításával megbízott Jan Eliasson ENSZ- és Salim Ahmed Salim afrikai uniós megbízott nemrég a fővárosban, Kartúmban járva figyelmeztetett arra, hogy a törzsi viszálykodások csak még nehezebbé teszik a béketörekvéseket.

Dárfúr tartományban négy éve folyik polgárháború. Nemzetközi szervezetek adatai szerint a harcokban és azok következtében mintegy 200 ezren vesztették életület, és kétmillióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Kartúmban vitatják a számokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik