Nagyvilág

Erősödő magyar posztok a román kormányban

A demokraták kihagyásával, a liberális párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tagjaiból alakul meg az új román kormány – jelentette e vasárnap Calin Popescu Tariceanu. A román kormányfő korrekt és kompetens partnernek nevezte az RMDSZ-t, amely várhatóan három fontos tárcát kap a kisebbségi kormányban. Találgatások szerint Markó Béla, Frunda György és Borbély László lesz tagja a kabinetnek.

A szociáldemokratákra szorulnak

Hetek óta napirenden volt a román kormány átalakítása, amelynek hátterében – a hatékonyságot szolgáló szerkezeti ésszerűsítés mellett – elsősorban az eddigi kormánykoalíció fő erejét alkotó Igazság és Igazságosság (D.A.) pártszövetség két tagjának, a Demokrata Pártnak (PD) és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) az ellentétei álltak. Ez a viszály tükröződött a liberális miniszterelnök és a demokraták soraiból államfői székbe került Traian Basescu közötti harcban is.

A nyilatkozatokból és a sajtójelentésekből folyamatosan érkezett a jelzés, hogy Tariceanu várhatóan “kizárja” a demokratákat a kormányból. Nyilvánvaló volt, hogy a koalícióban maradó PNL és az RMDSZ csak olyan kormányt lesz képes életben tartani, amely élvezi a legnagyobb ellenzéki erőnek, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) a külső támogatását a parlamentben.

Három fontos tárcát kaphat az RMDSZ

Tariceanu vasárnap eloszlatott mindenfajta kételyt: a liberálisok az RMDSZ-szel maradnak csak együtt a kormányban, a demokraták nélkül. A magyarok politikai szervezetét a miniszterelnök “korrekt” és “kompetens” partnernek minősítette.

A miniszterek listája viszont várhatóan csak hétfőn válik ismertté a parlamentben, a szakbizottságok ezután hallgathatják meg az új minisztereket. Liberális tervek szerint a parlament plenáris ülése szerdán fogadná el az új kormány megalakulását.
Emiatt egyelőre csak nem hivatalos információk láttak napvilágot arról, hogy például az RMDSZ három tárcához juthat, Markó Béla, az RMDSZ elnöke megmarad eddigi miniszterelnök-helyettesi posztján, Frunda György valószínűleg megkapja az igazságügy-miniszteri tisztséget, Borbély László pedig valószínűleg régiófejlesztési miniszter lesz.

Egyébként alaposan karcsúsított kabinetről lesz szó, a 14 tagú kormány a mezőgazdasági és a környezetvédelmi, illetve az oktatási és a kulturális tárca összevonásával alakulna ki. Ennek tükrében a Transindex hírportál a hét végén megállapította: a kiszivárogtatott információkból nem derül ki, mi lenne az informatikai tárca sorsa, amelyet jelenleg Nagy Zsolt vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik