Nagyvilág

Bugár volt riválisait szidja vesége után

Csáky Pál győzelmével győzött a hazugság – közölte az egyik szlovák televíziónak adott interjújában Bugár Béla, akit szombaton alulmaradt riválisával szemben a pártelnöki posztért folytatott küzdelemben. Bugár egy másik tévécsatornán Duray Miklóst bírálta keményen.

A JoJ TV vitaműsorában megszólaló Bugár reményei szerint azonban “a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát.” Bugár minden korábbinál határozottabban utasította vissza az elnöki székért folyó küzdelem során Csáky szájából elhangzott vádakat, miszerint a magyar pártban kialakult tarthatatlan állapotokat az idézte elő, hogy Bugárt a leggazdagabb szlovákiai magyar, Világi Oszkár nevével fémjelzett gazdasági lobbi irányítja. Emlékeztetett rá: a több nyelven beszélő Csáky még azt is képes volt ellene felhozni, hogy nem beszéli jól az angol nyelvet.

Csáky az elhangzottak ismeretében a TASR szlovák hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy Bugárból “a sikertelenség miatt csalódott ember szava szólt, ami egyébként érthető”.

Csáky szombaton, az MKP tisztújító közgyűlésén 155 szavazat ellenében 169 szavazattal legyőzte Bugárt, aki a kezdetektől, 1998-tól volt a magyar párt elnöke. Bugár veresége után bejelentette, hogy kitölti képviselői idejét, párttagságát ugyan megtartja, de semmilyen tisztséget többé nem vállal. Másnap a kamerák előtt azzal magyarázta a vereségét, hogy Csáky övön aluli, a pártban eddig sosem használt módszereket alkalmazott ellene.



Bugár volt riválisait szidja vesége után 1

Bugár Béla és Csáky Pál (MTI)


Emlékeztetett arra, hogy a párt új elnöke székfoglalójának első mondataiban, öt perccel a választási eredmények kihirdetése után máris gesztust gyakorolt felé, mondván: kész a közgyűléssel módosíttatni az alapszabályt annak érdekében, hogy számára vigaszul bármilyen vezetői posztot létesítsenek. Érdekes, hogy “akkor már nem zavarta, amivel korábban vádolt” – vélte a volt pártelnök.

Egy másik kereskedelmi csatorna, a Markíza vendégszékében Bugár kijelentette: a kisebbségi oktatásügy területe máris autonómiaként értelmezhető, hiszen a magyar alapiskolák is az önkormányzatok illetékességébe tartoznak, Révkomáromban pedig működik az önálló magyar egyetem. A kisebbségi autonómiától rettegő szlovákoknak azonban nincs okuk az aggodalomra, mert “az MKP-ben semmilyen autonómiakoncepció nem létezik. Duray mindig is csak az autonómia fogalmát szokta előrángatni, s azt is mindig a legrosszabb pillanatban” – fogalmazott Bugár, aki szerint azonban a szlovákoknak nem kell félniük az autonómiától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik