Nagyvilág

Juscsenko újra a parlament feloszlatásával fenyegetőzött

Ismét parlament feloszlatásával fenyegetőzött szombaton Viktor Juscsenko ukrán államfő arra az esetre, ha nem szavatolható a törvényhozás "alkotmányos működése".

Juscsenko pártja, a Mi Ukrajnánk (NU) kongresszusán felszólalva az ország stabilitásának aláásásával és hatalombitorlással vádolta a kormányzó koalíciót, és egy sor követelést támasztott. Így követelte a hatalmi ágak egyensúlyának helyreállítását, s olyan törvény elfogadását, amely megakadályozza a parlamenti képviselők átülését az egyik frakcióból a másikba.

Juscsenko igényei szerint alkotmánybíróság elé kell kerülnie minden nagy port kavart ügynek. A kormányt pedig arra szólította fel, hogy vessen véget a rendfenntartó szervek átpolitizálásának. Az elnök szerint törvénynek kell rögzíteni a nemzeti egység megteremtéséről szóló, a politikai pártok által tavaly augusztusban aláírt dokumentumban foglaltakat.

A parlament feloszlatására vonatkozó elnöki fenyegetések azt követően hangzottak el, hogy az kormányzó koalíció tábora az elmúlt hetekben 11 honatyával bővült, akik az ellenzék – köztük Juscsenko támogatói – padsoraiból ültek át. Az ukrán ellenzék attól tart, hogy májusra a jelenleg 260 fős kormánytöbbség háromszáz képviselőre duzzad, ami már elegendő lenne a kormánykoalíciónak az alkotmánymódosítására és az elnöki vétók leküzdésére.

Kijevben szombaton nagyszabású ellenzéki tüntetés hirdettek, amelyen a résztvevők ugyancsak a parlament feloszlatását fogják követelni.

A kormányzó erők és az ellenzék mélyülő konfliktusán Kijevben immár nyerészkedni is lehet: a bukmékereknél arra is lehet fogadni, hogy milyen végkifejlete lesz a belpolitikai válságnak. Három nappal ezelőtt minimális esélyt adtak a parlament megmaradására, de a szombati nagygyűlés miatt hétfőig egyelőre nem kötnek fogadásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik