Nagyvilág

Türelemre int Blair a túszügyben

A türelem fontosságát hangsúlyozta az Irán által fogva tartott brit katonák ügyében pénteki nyilatkozatában a brit kormányfő, akinek szavai jóval visszafogottabbak voltak a korábbi hivatalos megnyilatkozásoknál.

Tony Blair Manchesterben tartott rögtönzött és rövid sajtóértekezletén azt mondta, a brit kormány nem érti, mi az irániak célja az elfogott katonákról napi rendszerességgel bemutatott felvételekkel, mert ezek csak “a külvilág undorát” fokozzák.

A kormányfő arra utalt, hogy az éppen egy hete, a Perzsa-öbölben járőrözés közben fogságba ejtett 15 fős brit egység több tagja iráni közlés szerint “beismerte” a behatolást iráni területi vizekre. Irán emellett több olyan levelet is közzétett, amelyeket állítólag a kötelék egyetlen nő tagja, Faye Turney írt, és amelyek szintén “beismerik”, hogy a brit kötelék megsértette az iráni tengeri határt.


A brit sajtóban pénteken közölt második levélben, amely szakértők szerint egyértelműen kényszer hatására íródott, egyebek mellett az áll, hogy az irániak “jól és emberségesen” bánnak a britekkel az egység által elkövetett “helytelen cselekedet” ellenére is, amiért a brit katonák “örökké hálásak” lesznek.

Pénteki nyilatkozatában Blair azt mondta: ha az irániak ezt tovább folytatják, csak saját elszigeteltségüket erősítik. Hozzátette ugyanakkor: Nagy-Britanniának “keményen, határozottan, de türelemmel” kell kezelnie az ügyet. Arra a felvetésre, hogy a közvéleményben sokan enyhének tartják a brit álláspontot, a kormányfő azt mondta: a legfontosabb az, hogy a katonák épségben hazatérjenek. Ehhez türelemre van szükség; a brit lépéseket “nyugodtan kell kimérni” – fogalmazott a miniszterelnök.

Blair szerint az iráni rezsim rá fog jönni, hogy a kialakult helyzetben semmit sem nyerhet. A kormányfő megerősítette azt a brit álláspontot, miszerint a brit kötelék iraki vizeken tartózkodott, amikor az irániak fogságba ejtették. Blair pénteki nyilatkozata érezhetően visszafogottabb volt a korábbiaknál.


Egy új, pénteken Londonban közölt országos közvélemény-kutatás szerint a britek több mint fele támogatná az elfogott katonák erővel történő kiszabadítását.

A második elfogott brit katonáról mutatott be videofelvételt pénteken az egyik iráni kormánytelevízió, az az arab nyelvű al-Álam tévécsatorna. A képsorokon a Nathan Thomas Sommersként, a haditengerészet tagjaként bemutatkozó katona bocsánatot kér azért, hogy behatoltak az iráni felségvizekre. A brit külügyminisztérium “felháborítónak” nevezte az elfogott brit katonáról közölt felvételt, ami véleménye szerint propagandacélokat szolgál. ”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik