Nagyvilág

Két út a szlovákiai magyarok előtt

Nagy gondnak tartja a szlovákiai magyarok asszimilációját, pártjában viszont generációváltást ígér lapunknak adott nyilatkozatában Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának elnökjelöltje. A szombati választás másik indulója, Csáky Pál akcióképes MKP-t ígér.

A közeljövőt tekintve mit tart az MKP legfontosabb feladatának?

Három dolgot tartok fontosnak az elkövetkező időkben. Mindenekelőtt kemény, határozott és következetes ellenzéki politikát kell folytatnunk. Folyamatosan figyelmeztetnünk kell a kormány helytelen lépéseire, beváltatlan ígéreteire és minden olyan megnyilvánulásra, amely nem szolgálja választóink és a szlovákiai polgárok érdekeit. Másodszor fontos feladatnak tartom, hogy belül rendezzük sorainkat: erőteljesebben kell foglalkoznunk a párt belső struktúrájával, amelyre az elmúlt 8 év kormányzati szerepvállalása idején nem volt elég időnk. Ezzel összefüggésben elő kell készítenünk fiatal politikusok színrelépését és erősítenünk kell a nők párton belüli szerepvállalását. Harmadszor hosszú távú program megalkotására van szükség, amely választ keres a szlovákiai magyarság legfontosabb problémáira, például az asszimilációra, vagy a regionális gazdasági különbségek leküzdésére.

Hogyan értékeli a szlovákiai magyarság jelenlegi helyzetét?

Jelentős változáson ment át a szlovákiai magyarság az elmúlt évtizedben. Kormányzati szerepvállalásunk idején határozottan érzékelhető volt, hogy nőtt a társadalmi elfogadottságunk. De a Szlovák Nemzeti Párt kormányba lépésének következtében fellépő magyarellenes hullám is igazolta, hogy nem mindegy, kinél van a kormányrúd. Vidékeink az utóbbi nyolc évben gazdagodtak. Vannak vidékek, ahol új beruházások indulhattak, munkahelyek létesültek, más vidékeinken az unióba való belépésünk után megélénkültek a kapcsolatok az anyaországgal. Az elmúlt időszakban hatékony volt a déli régióban az európai uniós alapok merítése, amelynek révén megújulhattak iskolaépületeink, műemlékeink, templomaink, községi létesítményeink. Fontos lépésnek tartom, hogy az iskolák már a községek fennhatósága alá tartoznak, tehát jobban biztosított a megmaradásuk. Hiányzik azonban a déli gyorsforgalmi út, amely lehetővé tenné, hogy a keleti végek is bekapcsolódhassanak az ország gazdasági vérkeringésébe és új beruházások létesüljenek. Óriási gondnak látom az asszimilációt. 2001-ben, a legutóbbi népszámlálás alkalmával negyvenezerrel kevesebben vallották magukat magyarnak. Ezt a tendenciát csak hatékony népességpolitikai programmal állíthatjuk meg. Sok még a tennivaló tehát.

Mit gondol, melyek elnöki munkásságának legnagyobb eredményei és mi az, amit kudarcként könyvel el?

Ha körülnézünk a Magyarországgal szomszédos államokban, ahol magyar kisebbség él, szinte mindenhol azt tapasztaljuk, hogy ellentétek feszítik a közösséget, több párt alakult, és ennek következtében szétforgácsolódnak az erőik. Ezt látom Erdélyben, a Vajdaságban, de részben még a Kárpátalján is. Higgye el, nem egyszerű egyben tartani egy olyan pártot, amely három, különböző politikai irányultságú pártból jött létre. Nem könnyű különböző habitusú és gondolkodású emberek véleményét összehangolni.

Márpedig másként nem lehet hatékonyan képviselni a választóinkat. Az egyik fontos eredmény, hogy egyben tudtuk tartani az MKP-t, hogy egységes erőként tudtunk működni az elmúlt időszakban. Nagyon fontos eredménynek tartom, hogy jó együttműködést tudtunk kialakítani a jobboldali szlovák pártokkal, az MKP meg tudta tartani koalícióképességét. Nincs miért szégyenkeznünk az elmúlt 8 év miatt sem. Nélkülünk Szlovákia még ma sem lenne az EU és a NATO tagja. Nélkülünk nem valósulhattak volna meg reformok sem. Ehhez azonban az is kellett, hogy a pártelnököt is elfogadják mind a politikai partnerek, mind pedig a szlovák és a magyar közvélemény.

Mely pártokkal hajlandó a továbbiakban együttműködni?

Én a jobboldali szlovák pártok együttműködését látom a leginkább járható útnak az arculatunk megőrzése szempontjából is, de amiatt is, hogy képesek legyünk kormányzási alternatívát kínálni a jelenlegi kormánykoalícióval szemben.


Két út a szlovákiai magyarok előtt 1

Bugár Béla és Csáky Pál (MTI)



Milyen módon kívánja növelni az MKP szavazótáborát?

Mindenekelőtt azon kell dolgoznunk, hogy megőrizzük azok bizalmát, akik ránk szavaztak a legutóbbi parlamenti választásokon. Arra is összpontosítanunk kell az erőinket, hogy visszaszerezzük azt a mintegy 50 000 szavazót, akik az előző parlamenti választásokon már nem bennünket választottak, vagy el sem mentek szavazni. Ezek után gondolkodhatunk azon, hogy hogyan tudjuk a magunk oldalára állítani a velünk együttélő szlovákságot. Én ezt egy ütőképes csapattal kidolgozott, jó regionális gazdasági és társadalompolitikai program kidolgozásával tudom elképzelni.

Ön szerint beigazolódtak-e azok a félelmek, melyek a „katasztrófakormány” megalakulása után születtek?

Az, hogy a Szlovák Nemzeti Párt és elnöke Ján Slota megpróbálja emberi arcát mutatni, elsősorban a külföld erőteljes nyomásának köszönhető. Ha nem lógna Robert Fico feje fölött Damoklész kardjaként a fenyegetés, hogy pártját, a SMER-t kizárják az európai szocialisták soraiból, nyoma sem volna Ján Slota ”intelligens” mosolyának.

Győzelme esetén milyen együttműködést tervez kihívójával?

Én csak úgy tudom elképzelni az MKP további politizálását, ha az elnökség tagjai, mindazok, akik a pártot képviselik, egyirányba húzzák a szekeret. Ez Csáky Pálra is érvényes. Hogy mit fogok tenni, hogyan képzelem el a további ténykedésemet az MKP-ban, ha nem engem választanak a párt elnökévé, erről először a küldötteket szeretném tájékoztatni.

Ön szerint az elnökválasztási kampány nem rontotta a párt megítélését?

Én tisztességes versenyre, fair play-re számítottam. Ami az utóbbi napokban zajlik, az mindennek nevezhető, csak tisztességes versenynek nem. Márpedig az alaptalan rágalmazások és a sárdobálás csak árthat az MKP-nak és természetesen ezzel az egész szlovákiai magyarságnak is. Sajnálom, hogy ellenfelem nem képes végiggondolni mondatainak következményét.

Csáky Pál akcióképes pártot akar

Kérdéseinket feltettük a másik indulónak, Csáky Pálnak is, aki az alábbi válaszokat adta.

A közeljövőt tekintve mit tart az MKP legfontosabb feladatának?

15 pontos programot dolgoztam ki, amelyben pontosan vázoltam, milyen pártot szeretnék. Ellenzéki helyzetben a kondícióink megtartása a fontos.

Hogyan értékeli a szlovákiai magyarság jelenlegi helyzetét?

A szlovákiai magyar közösség nincs könnyű helyzetben, komoly problémákkal is szembesül, amelyekre modern, hatékony válaszokat kell adni.

Mit gondol, melyek Bugár Béla elnöki munkásságának legnagyobb eredményei és mi az, amit hibaként könyvel el?

Nem szeretném nyilvánosan minősíteni Béla barátomat.

Milyen szemléletbeli változást ígér elődjéhez képest?

Tiszta, akcióképes európai pártot akarok.

Mely pártokkal hajlandó a továbbiakban együttműködni?

A jelenlegi ellenzékkel.

Milyen módon kívánja növelni az MKP szavazótáborát?

Rendszeres, szívós munkával, az emberek bizalmának visszaszerzésével.

Ön szerint beigazolódtak-e azok a félelmek, melyek a „katasztrófakormány” megalakulása után születtek?

Nagyrészt igen, Szlovákia ma sokkal kiszámíthatatlanabb ország, mint volt.

Győzelme esetén milyen együttműködést tervez kihívójával?

Baráti, korrekt együttműködésben gondolkodom.

Ön szerint az elnökválasztás kampány nem rontotta-e a párt megítélését?

Nem, nyilvánvalóvá tette, hogy vannak kérdések, amelyekkel szembe kell nézni.


Két út a szlovákiai magyarok előtt 2

Két út a szlovákiai magyarok előtt 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik