Nagyvilág

Újabb Siemens-vezetők buktak meg

Két további Siemens-vezetőt tartóztatott le a német rendőrség az egyre átláthatatlanabb megvesztegetési botrány kapcsán. Vezető beosztású menedzserekről van szó, akik közül az egyiket most függesztették fel, a másik már az ősszel elhagyta a céget.

Több európai országban is nyomozás folyik a Siemens hónapok óta tartó, s mind szerteágazóbb, a vállalatvezetés egyre magasabb köreit érintő korrupciós botránya miatt. Müncheni ügyészségi forrásokra hivatkozva a tekintélyes, konzervatív Frankfurter
Allgemeine Zeitung csütörtökön egyebek között arról számolt be, hogy az úgynevezett “fekete csatornákon” keresztül, törvénytelenül kifizetett, megvesztegetési pénzek miatt Svájcban és Ausztriában is vizsgálódnak a hatóságok.

A müncheni hatóságok közben a hét elején vizsgálati fogsága helyezték Johannes Feldmayert, a nagytekintélyű vegyes ipari és elektronikai cég igazgató tanácsának (IT) egyik tagját, s ezáltal első ízben került sor arra, hogy a Siemens vezetőségének egyik aktív tagja ellen is nyomozás indult. Az IT egyik korábbi tagja, Thomas Ganswindt tavaly december óta őrizetben van.

Az ügyészség megerősítette: Feldmayer ellen az a vád, hogy ő – ezúttal nem külföldi cégeket – hanem a munkavállalók képviselőit tömörítő üzemi tanács egyik tanácsadóját igyekezett megvesztegetni, mégpedig 15,5 millió euróval. Az érintett személy azóta szintén vizsgálati fogságban van, de az ügy miatt az IG Metall szakszervezeti szövetség azt fontolgatja, hogy vádat emel a Siemens vezetősége ellen.

Általános vélekedés szerint a Siemens napról-napra szélesedő korrupciós botránya egyre átláthatatlanabbá válik, s mind többen feszegetik az IT elnökének, Klaus Kleinfeldnek a felelősségét. Ugyancsak firtatják a Siemens korábbi vezetőjének, Heinrich von Pierernek a szerepét is, különös tekintettel arra, hogy a korrupciós ügyletek túlnyomóan még abban az időben történtek, amikor még ő volt az IT elnöke. Azóta egyébként a Siemens felügyelő tanácsának élén áll, mellesleg Angela Merkel kancellár egyik tanácsadója.

Pierer ugyanis tagja annak az innovációs tanácsnak, amelyet a kancellár asszony állított fel a kormány ez irányú munkájának támogatására. Az elmúlt napok őt érintő “gyanúsítgatásai” azonban Merkelt is arra késztették, hogy kiálljon tanácsadója mellett, s szóvivője útján tudassa: Pierer “egészen kiváló munkát” végez az innovációs tanácsban.

Az úgynevezett “fekete csatornákon” keresztül az elmúlt mintegy hét évben törvénytelenül kifizetett pénzek nagysága meghaladja a 420 millió eurót. A korrupciós ügylet tavaly novemberi kirobbanásakor még “mindössze” 20 millióról volt szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik