Nagyvilág

Irán csak a brit beismerés után tárgyal

A londoni kormánynak is el kell fogadnia azt, amit katonái már beismertek, hogy a brit legénységet iráni felségvizeken fogták el, ezt szabja a tárgyalás feltételéül Teherán. Irán beengedi a brit diplomatákat, hogy találkozzanak a katonákkal.

Irán lehetővé teszi brit diplomaták számára, hogy meglátogassák a múlt héten iráni fogságba esett tizenöt haditengerészt – közölte az iráni külügyminiszter szerda este egy interjúban a szaúdi fővárosban. Manusehr Mottaki mindazonáltal megválaszolatlanul hagyta azt a kérdést, az iráni brit konzulátus munkatársai mikor találkozhatnak a katonákkal. Az előkészületek még zajlanak – mondta. A brit külügyminisztérium szóvivője útján közölte, London várja a konzuli látogatás lehetővé tételére vonatkozó iráni ígéret részleteit, s továbbra is követeli a brit katonák azonnali szabadon engedését.

Tárgyalás csak beismerés után

Ahhoz, hogy a problémát megoldjuk, közös nevezőre kell jutnunk néhány dologban – mondta Manusehr Mottaki, aki egy Irán részvételével kezdődött pánarab csúcstalálkozón vesz részt Rijádban. A külügyminiszter szerint az első lépés, hogy Nagy-Britannia ismerje el: a tengerészeket iráni területi vizeken fogták el. A következő lépés pedig – folytatta az iráni tárcavezető – az ügy körülményeit feltárni hivatott iráni vizsgálat befejezése. Mottaki kifejtette, e két lépés szolgálhat a probléma megoldásának kiindulópontjaként.

Manusehr Mottaki arra kérdésre, meg tudja-e erősíteni, hogy küszöbön áll Faye Turney-nek, az elfogott brit tengerészek közül az egyedüli nőnek a szabadon engedése, így felelt: “amint lehetséges”, elengedik a kisgyermekes anyát.

A katonák vallottak

A múlt héten elfogott tizenöt brit katona közül többen beismerték, hogy beléptek az iráni területi vizekre, és sajnálkozásukat fejezték ki emiatt – jelentette szerdán az IRNA iráni hivatalos hírügynökség egy meg nem nevezett iráni illetékesre hivatkozva. A hírügynökségi jelentés szerint az iráni illetékes azt is közölte, hogy a brit katonák “minden kétséget kizáróan” iráni területi vizeken tartózkodtak, amikor elfogták őket a Perzsa-öbölben pénteken.

“Az őrizetbe vett brit katonák közül néhányan megerősítették, hogy iráni területi vizeken tartózkodtak az elfogásukkor, és sajnálkozásukat fejezték ki emiatt – idézte az IRNA az iráni illetékes szavait. Az IRNA által idézett egy másik iráni illetékes szerint “a brit tengerészek őrizetbe vételének helyszínén elvégzett műszaki vizsgálatok első szakasza véget ért, és annak eredménye szerint a brit katonákat az iráni területi vizeken fogták el”.

Az iráni állami televízió szerdán videofelvételt mutatott be a brit katonanőről és az elfogott brit tengerészek egy csoportjáról. “Nyilvánvalóan törvényt sértve behatoltunk a területi vizeikre” – mondta a 26 éves Faye Turney az al-Alam arab nyelvű iráni állami televízió által sugárzott felvételen. – “Nagyon barátságosak és vendégszeretők, igen figyelmes, kedves emberek. Megmagyarázták nekünk, miért fogtak el bennünket, nem bántottak senkit, nem történt erőszak”.

Mohammed Ali Hoszeini, az iráni külügyminisztérium szóvivője előzőleg megerősítette, hogy Faye Turnert egy vagy két napon belül elengedik.

London GPS-adtokkal védekezik

A brit védelmi minisztérium műholdas helyzetmeghatározási (GPS) adatokat tárt a nyilvánosság elé szerdán annak igazolására, hogy Irán múlt pénteken iraki területi vizekről hurcolt el 15 brit haditengerészt és tengerészgyalogost. A keddi The Sun ugyanakkor még katonai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a kérdéses időpontban, a rossz időjárási viszonyok miatt, nem működött a brit egység műholdas helyzetmeghatározó rendszere (GPS).

George Bush amerikai elnök szerdán videotelefonon tárgyalt Tony Blairrel, és közölte: teljességgel támogatja a brit kormányfőt a tizenöt katona iráni elfogásával kapcsolatos konfliktusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik