Nagyvilág

Őszinte beismerés a brit katonáktól?

A múlt héten elfogott tizenöt brit katona közül többen beismerték, hogy beléptek az iráni területi vizekre, és sajnálkozásukat fejezték ki emiatt - jelentette az IRNA iráni hivatalos hírügynökség egy meg nem nevezett iráni illetékesre hivatkozva.

A hírügynökségi jelentés szerint az iráni illetékes azt is közölte, hogy a brit katonák “minden kétséget kizáróan” iráni területi vizeken tartózkodtak amikor elfogták őket a Perzsa-öbölben pénteken. “Az őrizetbe vett brit katonák közül néhányan megerősítették, hogy iráni területi vizeken tartózkodtak az elfogásukkor, és sajnálkozásukat fejezték ki emiatt – idézte az IRNA az iráni illetékes szavait.

Az iráni állami televízió szerdán videofelvételt mutatott be a brit katonanőről és az elfogott brit tengerészek egy csoportjáról, amint éppen étkeztek. A 26 éves Faye Turney fehér tunikát és fekete fejkendőt viselt. “Nyilvánvalóan törvényt sértettük” – közölte a nő az al-Alam arab nyelvű iráni állami televízió által sugárzott felvételen.


A BBC hozzáteszi, hogy a felvétel körülményei teljeséggel ismeretlenek és a felvétel „számukra elfogadhatlan” bizonyíték – idézi a lap a külügyminisztert.

“Nem fér hozzá kétség, hogy katonáinak az iraki területi vizeken tartózkodtak, és erre megvolt a jogcímük” – közölte egy brit külügyi szóvivő, aki hozzátette: követelik, hogy a visszatérésüket előkészítendő a konzulátus munkatársai azonnal kapcsolatba léphessenek a katonákkal és visszajuttassák a felszerelésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik