Nagyvilág

Putyin volt munkatársa az orosz választási bizottság élén

Vlagyimir Putyin elnök egy volt munkatársát választotta elnökéül az orosz központi választási bizottság, amely a decemberi dumaválasztást és a jövő márciusi elnökválasztást megszervezi.

Vlagyimir Csurovra, az ultranacionalista, de a Kremlhez lojális Liberális Demokrata Párt (LDPR) alsóházi képviselőjére, aki az egyetlen jelölt volt a felelős posztra, 13-an voksoltak a 15 bizottsági tag közül a keddi titkos szavazáson – jelentette az RIA Novosztyi.

A választási bizottság új feje 1992-96 között dolgozott Putyin oldalán, aki akkoriban a szentpétervári városháza külügyi bizottságát vezette, és 1995-96-ban a közvetlen helyettese volt.

Csurov elődje, Alekszandr Vesnyakov bizottsági tagságát nem újították meg a március közepi procedúra alkalmával. Leváltásának hátterében egyes orosz lapok a Kremlnek azt a szándékát gyanították, hogy a választási bizottságot még engedelmesebb eszközévé tegye a következő választások közeledtével.

Az 54 éves Csurovot, aki végzettségére nézve fizikus, a legutóbbi, 2003. végi dumaválasztáson választották meg képviselővé az LDPR listáján. A posztszovjet Független Államok Közösségével foglalkozó dumabizottság alelnöke, s megfigyelőként követte nyomon a 2004-es ukrajnai és a 2005-ös kirgizisztáni választást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik