Nagyvilág

Maryland is bocsánatot kért a rabszolgatartás miatt

Virginia után másodikként Maryland amerikai szövetségi állam is bocsánatot kért rabszolgatartó múltja miatt.

Maryland törvényhozása a hétfőn elfogadott határozatban hivatalosan bocsánatot kért és mély sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a szövetségi állam valaha emberekkel kereskedett. A határozatban rámutattak, hogy a rabszolgaság nem csak a rabszolgákkal és leszármazottaikkal, hanem a rabszolgaság eltörlése után Marylandba költözött színes bőrű emberekkel szemben is táplálta az elnyomatás légkörét.

Virginia állami törvényhozása egy hónappal ezelőtt fogadta el egyhangúlag azt a jelképes határozatot, amely szerint Virginia mély megbánást tanúsít azért a szerepért, amelyet az állam egykor a rabszolgatartó rendszer fenntartásában játszott. Missouri állam törvényhozói és a szövetségi kongresszus tagjai hasonló lépést javasoltak, Georgia államban pedig már a törvényhozás előtt fekszik a javaslat.

Maryland fővárosa, Annapolis jelentős szerepet játszott egykoron a rabszolgaságban. Az 1700-as években a rabszolgákat szállító hajók alig néhány száz méterre kötöttek ki a képviselőház épületétől. A rabszolgatartó rendszert hivatalosan 1864-ben, az állam új alkotmányának elfogadásával számolták fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik