Nagyvilág

Grúzia beperelte Oroszországot

Grúzia pert indított hétfőn Oroszország ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán állampolgárainak Oroszországból való kitoloncolása, illetve a kitoloncolások során elkövetett emberjogsértések miatt. A kitoloncolások során hét súlyosan beteg személy meghalt úton hazafelé.

Grúzok százait telepítették ki erővel Oroszországból, miután a két állam amúgy is fagyos viszonya mélypontra jutott a múlt őszi kémbotrány után. A grúz igazságügyi minisztérium Tbilisziben kiadott közleménye szerint az orosz hatóságok kirívóan megsértették a grúz állampolgárok emberi jogait e kitoloncolások során – közölte a grúz igazságügyi minisztérium.

Mintegy kétezer grúz állampolgárságú személyt utasítottak ki Oroszországból azzal, hogy illegálisan vándoroltak be orosz földre. Grúz állítás szerint számos kitoloncolt személy jogszerűen tartózkodott Oroszországban, s a kitoloncolások során hét súlyosan beteg személy meghalt úton hazafelé. Külön is sérelmezi Tbiliszi az Emberi Jogok Európai Bíróságához benyújtott perindítási kérelmében, hogy némelyik grúz állampolgárt nem utasszállító, hanem teherszállító repülőgépen vitték vissza Grúziába. Az nem derül ki a tbiliszi közleményből, milyen döntést várnak a grúz hatóságok a strasbourgi székhellyel működő emberjogi bíróságtól.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője nehezményezte Tbiliszi lépését. „Az ilyen eljárás aligha segít az orosz–grúz viszony rendezésében” – mondta az orosz fővárosban Mihail Kaminyin. Moszkvát felbőszítette a múlt év őszén, hogy a grúz hatóságok kémkedés gyanújával őrizetbe vettek egy időre négy orosz katonatisztet. Válaszul az orosz fél megszakította vasúti, légi közlekedési és postai összeköttetését Grúziával. Az Egyesült Államok és az Európai Unió többször felszólította Moszkvát e szankciók eltörlésére. Washington és Brüsszel megítélése szerint Oroszország azért viselkedik ellenségesen Tbiliszivel, mert Grúzia szoros kapcsolatokat kíván kiépíteni a Nyugattal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik