Nagyvilág

Blair hangnemet váltott katonái ügyében

„A jelenlegitől eltérő szakaszba" lép az Iránba vitt brit katonák ügye, ha nem sikerül diplomáciai úton haladást elérni – közölte kedden a brit miniszterelnök. A szóhasználata jóval keményebb volt az eddigi, fenyegetéstől mentes hivatalos brit nyilatkozatokénál.

Tony Blair a GMTV kereskedelmi hírcsatornának adott nyilatkozatában azt mondta: a brit kormány jelenleg diplomáciai úton igyekszik megoldani az ügyet, és megértetni az iráni kormánnyal, hogy a Perzsa-öbölben elfogott és Iránba vitt 15 brit haditengerészt és tengerészgyalogost szabadon kell engedni, mivel fogva tartásuk teljesen jogtalan.

Blair hozzátette: reméli, sikerül ráébreszteni az irániakat arra, hogy el kell engedniük a brit katonákat. Ha mégsem, azzal az ügy „a mostanitól eltérő szakaszba jut” – fogalmazott részletek nélkül a brit kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy ez mit jelent, Blair csak annyit mondott, hogy „majd meglátjuk”. „Fenntarthatatlan helyzetnek” nevezte ugyanakkor, hogy ENSZ-mandátum alapján, iraki vizeken járőröző brit katonákat „csak úgy elfogjanak” és Iránba hurcoljanak.

Brit hivatalos részről eddig ez volt messze a legkeményebb hangú nyilatkozat a nyolc haditengerész és a hét tengerészgyalogos – köztük egy nő – múlt pénteki elfogása óta. A hétvégén Tony Blair maga is még azt mondta, hogy az ügy „néhány napon belüli” megoldására számít, azóta azonban olyan sajtó- és diplomáciai értesülések láttak napvilágot Londonban, hogy az irániak akár vádat is emelhetnek a brit katonák ellen kémkedés címén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik