Nagyvilág

Mohamed-karikatúrás pólóban a madridi per tárgyalásán

Mohamed-karikatúrát ábrázoló trikójával vett részt egy nő annak a 29 vádlottnak a madridi bírósági tárgyalásán, akik ellen a spanyol fővárosban három éve elkövetett, 191 ember életét kioltó és majd 2 ezer személy sebesülését okozó robbantásos merényletek kapcsán indítottak bűnvádi eljárást.

A nő maga is megsebesült annak idején az egyik terrorcselekményben. A pólótrikóján azoknak a gúnyrajzoknak az egyike volt látható, amelyek 2005 szeptemberében a Jyllands-Posten című dán újságban láttak napvilágot és nagy felhördülést és zavargásokat váltottak ki a muzulmán világban, miután a karikatúrákat több más lap is átvette. A muzulmán vallási törvények szerint Mohamed prófétát még tiszteletteljes műalkotásokon sem szabad ábrázolni.

A nő hallgatóság első sorában ült, annak az üvegkalitkának a közelében, amelyben a vádlottakat elhelyezték. A tárgyalásvezető bíró azonban csak akkor vette észre a Mohamedet turbánjában egy bombával ábrázoló karikatúrát, amikor a nő felállt, hogy elhagyja a helyiséget.


A bíró utasította a rendőröket, hogy vegyék fel a személyi adatait, ne engedjék vissza a terembe. Magyarázata szerint ilyen karikatúrát mutogatni ugyan nem törvénytelen, de a perben nem helyénvaló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik