Nagyvilág

Irán nem enged az elrabolt katonák ügyében

Irán elutasította a brit diplomácia arra vonatkozó kérését, hogy találkozhassanak a két nappal ezelőtt elfogott 15 brit haditengerésszel, akiknek fogva tartási helyét Teherán továbbra sem hajlandó felfedni – közölte a brit külügyminisztérium.

Margaret Beckett brit külügyminiszter az ENSZ-hez delegált iráni küldöttség szóvivőjének közlése szerint vasárnap telefonon beszélt iráni kollégájával, Manusehr Mottakival.

A brit diplomácia irányítója azt kérte az iráni féltől, tegye lehetővé, hogy konzul látogathassa a brit foglyokat. Mottaki az iráni tájékoztatás szerint erre azt felelte, jelenleg a „megfelelő iráni szervek” vizsgálódnak az ügyben, de mihelyst a vizsgálat lezárult, megállapodás születhet a konzuli látogatásokról.

Az iráni állami televízió tudósítása szerint egyébként – a londoni bejelentéstől eltérően – az iráni külügyminisztérium rendelte be vasárnap a teheráni brit nagykövetet tiltakozásul az ellen, hogy a haditengerészek illegálisan hatoltak be az iráni felségvizekre, amit „nyílt agresszióként” értékelnek.

Geoffrey Adams, Nagy-Britannia teheráni nagykövete Ebráhim Rahimpúrral, az iráni külügyminisztérium egy magas beosztású tisztségviselőjével tárgyalt, és a péntek óta fogva tartott katonák tartózkodási helyének felfedését, illetve azonnali szabadon engedését követelte. Ezen kívül kérte, hogy brit diplomaták találkozhassanak a haditengerészekkel. Bár Teherán egyelőre nem teljesítette a brit kéréseket, Adams szerint az ügyben folyamatos a párbeszéd.

A brit külügyminisztérium szombaton már második alkalommal rendelte be Irán londoni nagykövetét. Lord David Triesman külügyi államtitkár a Sky News brit hírtelevíziónak elmondta: továbbra sincs információjuk arra vonatkozóan, hol tartják fogva a katonákat, de próbálják kideríteni, hogy Iránon belül változtatják-e a tartózkodási helyüket. Szombati értesülések szerint állítólag Teheránba szállították őket kihallgatásra. Teherán szerint a brit katonákat a Forradalmi Gárda egységei iráni felségvizeken tartóztatták fel pénteken az iraki-iráni határon húzódó Satt-el-Arab folyó torkolata közelében, London viszont határozottan állítja, hogy haditengerészei bőven az iraki felségvizeken belül voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik