Nagyvilág

Putyin stratégiai szerződést szeretne az EU-val

Stratégiai léptékű együttműködési szerződésre van szükség Oroszország és az Európai Unió között - írta a The Sunday Timesban közölt, az EU alapításának 50. évfordulójához kapcsolódó cikkében az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin szerint – akinek írása a vezető vasárnapi brit lap kommentárrovatában jelent meg – a mai, “szuverén és demokratikus államot építő” Oroszország osztja az európaiak “elsöprő többsége” által vallott értékeket és elveket. Oroszországot és Európát a nemzetközi jog tiszteletben tartása, a nemzetközi problémák erővel történő rendezésének elvetése, és az európai, valamint globális politikai kérdések közös megközelítésének előtérbe helyezése egyesíti.

Putyin szerint Oroszország a belátható jövőben, “nyilvánvaló okokból” nem szándékozik belépni az Európai Unióba, és nem törekszik arra sem, hogy bármiféle intézményesített társulási kapcsolatot alakítson ki az EU-val. Az elnök hozzáteszi: Oroszország és az unió érdekei nem fognak mindig egybeesni. Nem kell azonban politikai ármányt sejteni tisztán gazdasági lépések mögött, és nem helyes hidegháborús ideológiai címkékkel ellátni olyan törvényes, “teljesen érhető” lépéseket, amelyek Oroszország nemzeti érdekeinek védelmét szolgálják – fejtegeti részletek nélkül az orosz politikus.

Putyin szerint az orosz-EU viszony fejlődése logikus módon vezetett el egy új, stratégiai partneri egyezség megkötésének szükségességéhez. Ennek a szerződésnek olyan eszközzé kell válnia, amely biztosítani tudja a magasabb szintű gazdasági integrációt, az európai kontinens szabadságát és biztonságát.

Oroszország megérti mindazt a nehézséget, amellyel partnerei számára az egységes álláspont kialakítása jár, és tudja, hogy ez időbe telik. Putyin szerint az is egyértelmű azonban, hogy a párbeszéd bármilyen megszakadása a kívánatossal ellentétes hatást gyakorol.

Nem szabad megengedni, hogy Európában a “blokkmentalitás” kerekedjék felül, és azt sem, hogy új osztóvonalak jelenjenek meg a földrészen, vagy a szomszédok biztonságát és érdekeit károsan érintő, egyoldalú programok valósuljanak meg – írta az orosz államfő. Putyin ez utóbbi kitételről sem fejtette ki részletesen, hogy pontosan mire érti, néhány sorral lejjebb azonban, a világot fenyegető, általa felsorolt “kihívások és fenyegetések” között – az afganisztáni stabilizálás, a nemzetközi terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek elterjedése, a kábítószer-kereskedelem, az illegális bevándorlás és a globális szegénység mellett – első helyen említi az európai rakétavédelmi rendszer kérdését is.

Az orosz elnök végül leszögezi, hogy az “új, demokratikus Oroszország” népe virágzó hatalomnak akarja látni hazáját, amely méltóságban, szomszédaival barátságban és harmóniában él.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik