Nagyvilág

Erős földrengés volt Japánban

Egy halottja és 162 sebesültje volt a vasárnap reggeli, a Richter-skála szerinti 6,9-es erősségű földrengésnek Japán nyugati részén - közölte a japán katasztrófavédelmi hivatal.
A cunamiriadót lefújták.

A halott egy 52 éves asszony, akire kertjében rázuhant egy hagyományos japán kőlámpa. A sebesültek közül 12-en súlyos állapotban vannak, és a halálos áldozatok száma a katasztrófavédelmi hivatal szerint nem tekinthető véglegesnek.

A legsúlyosabb csapást a Tokiótól 300 kilométerre észak-nyugatra fekvő Vadzsima városa szenvedte el. E helységtől 40 kilométerre a tengerben, mintegy 11 kilométernyi mélységben regisztrálták a földmozgás epicentrumát. A városban 25 épület teljesen romba dőlt, több mint 200 megrongálódott. Ezer embert kellett lakhelyéről kitelepíteni, 3000 háztartásban megszűnt a vízellátás.

Teljesen megbénult a vasútközlekedés a térségben és a helyi repülőteret is bezárták, miután törések keletkeztek a kifutópályákon. Számos közutat földcsuszamlások tettek járhatatlanná.

Az első földlökést – amelyhez mérhetőt már csaknem egy évtizede nem regisztráltak Japánban – több tucat kisebb erejű rengés követte, amelyek közül a legerősebb a Richter-skála szerint 4,2-es erősségű volt.

2004 októberében a szigetország északi részén egy 6,8-as erősségű földrengés következtében 40-en vesztették életüket, több mint hatezer ház megrongálódott. Az volt a legtöbb halálos áldozatot követelő természeti csapás az 1995-ben a nyugati országrészben fekvő Kobét sújtó, 7,2-es fokozatú rengés óta, amely 6400 emberéletet követelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik