Nagyvilág

Szombaton szavaznak Iránról

Az Irán elleni ENSZ-szankciók szigorításáról tárgyaló Hatok szombatra tervezik a szavazást, miután elutasították a Dél-Afrika által benyújtott szinte valamennyi módosítási javaslatot. Irán nem fél egy amerikai támadástól.

A Dél-afrikai Köztársaság többek között azt javasolta, hogy 90 napra függesszék fel a Teherán elleni büntetőintézkedéseket. A Hatok – az Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Németország – csütörtöki New York-i tanácskozásukon több kisebb változtatást hajtottak végre a múlt héten kidolgozott szövegen. Az új változat tartalmazza annak kifejtését is, miért kívánják elrendelni az iráni atom- illetve rakétaprogrammal kapcsolatban álló 28 iráni magánszemély, vállalat és intézmény számláinak befagyasztását.

A BT-határozattervezet ismételten felszólítja Teheránt, hogy függessze fel az urándúsítást, amely energiatermelésre és atomfegyver előállítására egyaránt alkalmas. Az Egyesült Államok és az európai nagyhatalmak gyanúja szerint Irán az energiatermelés örve alatt atomfegyvert fejleszt ki. Teherán tagadja a vádat. Emyr Jones Parry, Nagy-Britannia állandó ENSZ-képviselője közölte, hogy a szöveget hivatalosan is benyújtották a Biztonsági Tanács tizenöt tagjának.

„Szándékunk szerint szombaton kerülne sor a szavazásra. Pénteken találkozunk végső megfontolás céljából” – közölte a nagykövet. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, aki fel kíván szólalni a szavazás előtt a Biztonsági Tanácsban, csütörtökön a France 2 francia közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában bejelentette, hogy új javaslatokat ismertet az ENSZ-ben, de ismételten elutasította, hogy Teherán felfüggessze az urándúsítást.

Az iráni elnök a Teheránban adott interjúban az urándúsítást legálisnak, az amerikai és brit biztonsági tanácsi javaslatokat pedig illegálisnak nevezte. Ahmadinezsád ismételten hangsúlyozta, hogy országa nem kíván atombombát előállítani. „Fölösleges, és tiltja a vallásunk” – szögezte le.

Az iráni elnök közölte: nem aggódik az országa elleni esetleges amerikai támadás miatt. „Két okból sem nyugtalankodunk. Először is kedvezőtlenek a körülmények egy ilyen támadáshoz. Másrészt tudom, hogy az Egyesült Államokban vannak bölcsek, kik ezt nem engedélyeznék” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik