Nagyvilág

Megszavazták az iraki csapatkivonás tervezetét

A washingtoni képviselőház az afganisztáni és iraki hadi költségvetési törvény keretében pénteken megszavazta az iraki csapatkivonás menetrendjét. Irak szunnita alelnöke szerint az amerikai csapatok gyors kivonása csak káoszt váltana ki az arab országban, és nem szolgálja sem Irak, sem a Nyugat érdekeit.

Az afganisztáni és iraki háború folytatására, valamint hazai terroristaellenes intézkedésekre 124 milliárd dollárt előirányzó tervezet az első olyan kongresszusi állásfoglalás, amely az elnök számára kötelező érvénnyel előírja az Irakban harcoló amerikai csapatok kivonásának menetrendjét. A törvényjavaslat szövege szerint az Egyesült Államoknak legkésőbb 2008 szeptemberéig ki kell vonnia csapatait az arab országból.

A washingtoni kongresszus alsóháza 218-212 arányú szavazással fogadta el a törvényjavaslatot. Az iraki csapatkivonási menetrenddel kapcsolatban a törvényhozás teljességgel megosztott, még a demokrata párti ellenzék sem egységes. A 233 fős ellenzék alig néhány szavazattal tudta megszerezni a tervezet elfogadásához szükséges többséget a 435 tagú házban.

Vétó lesz?

A törvénytervezet valószínűleg nem jut át változatlanul a szenátuson, ahol több demokrata politikus ellenzi konkrét kivonási időrend kijelölését, és az ellenzék mindössze két szavazatnyi többséggel rendelkezik. Ezenkívül George Bush is jelezte, megvétóz minden olyan javaslatot, amely csapatkivonási menetrendet írna elő.

A képviselőház demokrata vezetői ennek ellenére azzal érveltek a tervezet vitájában az utóbbi napokban, hogy a javaslat alsóházi elfogadása fontos lépést jelent a háború befejezése felé. Ez az első kötelező érvényű kongresszusi állásfoglalás az ötödik éve tartó, több mint 3200 amerikai katona halálát okozó háború lezárására – mutattak rá.

Irak: még korai

A hírre reagálva Tárik al-Hasimi Irak szunnita alelnöke szombaton Tokióban kijelentette, hogy az amerikai és a brit csapatok korai kivonása hatalmi vákuumot idézne elő az országban, és azt a még felkészületlen iraki erők nem tudnák kitölteni. Hozzátette, hogy az Irakban állomásozó amerikai vezetésű külföldi csapatokat nem kellene kivonni mindaddig, amíg az iraki fegyveres erők nem képesek önállóan és profi módon működni.

A négynapos hivatalos látogatáson Japánban tartózkodó politikus emlékeztetett arra, hogy az amerikai Demokrata Párt számos tagja gyors csapatkivonásra ösztökéli a Fehér Házat. “Ez nem szolgálja sem Irak, sem a Nyugat érdekeit” – mondta, hozzátéve, hogy ezek a viták is hozzájárulhatnak a helyzet romlásához Irakban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik