Nagyvilág

Fogadta a londoni magyar nagykövetet a királynő

Czakó Borbála nagykövet asszony csütörtökön átadta megbízólevelét II. Erzsébetnek, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyság uralkodónőjének.

A ceremóniára a Buckingham Palotában, magánkihallgatás formájában került sor. A megbízólevél átvétele után a királynő által kezdeményezett magánbeszélgetésen szóba került, hogy az új nagykövet asszony már eddig is szorosan kapcsolódott Nagy-Britanniához, például a walesi herceg által alapított Magyar-Brit Üzleti Fórum elnökeként – tájékoztatta az MTI-t a londoni magyar nagykövetség.

Czakó Borbála elmondta: nagykövetként a kétoldalú gazdasági együttműködést, valamint Magyarország és a londoni City közötti szoros kapcsolat elősegítését tekinti egyik fő feladatának. Olyan kérdésekről is szót ejtettek, mint a környezetvédelem, az esélyegyenlőség és a kisebbségvédelem. A királynő érdeklődött Czakó Borbála egyetemista gyermekei felől is, majd arról beszélt, hogy legutoljára 1993-ban járt Budapesten. Ennek kapcsán felvetődött egy újabb magyarországi látogatás lehetősége is.

Czakó Borbála ezután egyenként bemutatta kíséretének tagjait, köztük Takács Ildikót, a londoni Magyar Kulturális Központ új igazgatóját, aki arról tájékoztatta az uralkodót, hogy szeretné még jobban láthatóvá tenni Nagy-Britanniában a magyar kultúrát, mert az szerinte fontos csatorna a gazdasági és politikai kapcsolatok fejlesztéséhez is.

A nagykövet asszony és kísérete a hagyományoknak megfelelően a királyi udvar által küldött két hintón, egy lovas rendőr, valamint egy hatalmas limuzin kíséretében hajtottak a Buckingham palotához, majd vissza a nagykövetségre. Ezt követte a külképviseleten a “Vin d’Honneur”, vagyis az új nagykövet beiktatása alkalmából rendezett állófogadás, amelyen számos fontos brit személyiség jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik