Nagyvilág

A törökök többsége Erdogan államfővé választása ellen

A törökök több mint kétharmada ellenzi, hogy Recep Tayyip Erdogan jelenlegi kormányfőt válasszák meg májusban az ország elnökének a Cumhuriyet című kormányellenes napilap szerdai számában közzétett közvélemény-kutatás eredményei szerint.

A Sonar közvélemény-kutató felmérése során megkérdezett 1659 török állampolgár 71 százaléka nem látná szívesen az iszlamista múltja miatt vitatott megítélésű Erdogant az államfői poszton, és mindössze 24 százalék támogatja politikust. A válaszadók fele gondolta úgy, hogy az államfői tisztet politikai pártoktól független jelöltnek kellene betölteni.

Jóllehet Törökország parlamentáris rendszerében a kormányfő bír a legnagyobb hatalommal, az államfőnek vétójoga van a törvényjavaslatok felett, illetve ő nevezi ki a fegyveres erők főparancsnokát. A hivatalban lévő Ahmet Necdet Sezer török államfő hétéves megbízatásának lejárta után, májusban vonul vissza. Utódját a parlament választja meg, amelyben Erdogan Igazság és Fejlődés (AK) Pártjának képviselői vannak többségben.

A török világi állam hívei attól tartanak, hogy Erdogan, akinek felesége muszlim fejkendőt visel, elnökké választása esetén megpróbálná aláásni az állam és a vallás szigorú különválasztását.

Az AK Párt várhatóan április közepén nevezi meg elnökjelöltjét. A párton belül többen attól tartanak, hogy Erdogan államfővé választása rontaná esélyeiket a novemberi parlamenti választásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik