Nagyvilág

A felkelőcsoportokkal tárgyalna az iraki alelnök

A béke megteremtése érdekében Irakban tárgyalni kell a felkelőcsoportokkal, kivéve az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet – hangoztatta szerdán Tárik al-Hasimi szunnita alelnök.

A politikus a BBC világrádiónak nyilatkozva kifejtette: nincs más lehetőség, mint mindenkivel tárgyalni – leszámítva az al-Kaidát –, mert a fegyveres csoportok is részei az iraki közösségeknek.

A szunnitákat képviselő Hasiminek személyes tapasztalata is van az iraki erőszakcselekményekről: tavaly síita fegyveresek meggyilkolták nővérét és két testvérét. Ennek ellenére a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy az előrelépés egyetlen lehetőségét Irak számára a tárgyalás jelenti. Minden felet le kell ültetni a tárgyalóasztalhoz, meg kell vitatni félelmeiket és fenntartásaikat.


A nemzetközi erőkre vonatkozóan az alelnök megjegyezte, hogy jelenlétük sok irakit aggaszt, sérti méltóságát és önérzetét. Hozzátette: azt várja Washingtontól, hogy kidolgozza katonái kivonásának menetrendjét. Ez megfelel majd mind Irak, mind az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nemzeti érdekeinek – hangsúlyozta Tárik al-Hasimi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik